Israel relaxează controlul impus locuitorilor din Fâşia Gaza după conflictul din luna mai. Se extinde zona de pescuit și importurile

Data publicării:
zona de pescuit din Gaza
Pescarii palestinieni sunt surprinși în timpul unui protest organizat pe 11 iulie în portul orașului Gaza față de restricțiile asupra zonei de pescuit din Fîșia Gaza. Sursa foto: Profimedia Images

Israelul a anunţat luni extinderea zonei de pescuit acordată locuitorilor din Fâşia Gaza şi a importurilor autorizate în această enclavă, cele mai noi măsuri care urmăresc relaxarea controlului impus în timpul conflictului sângeros din luna mai dintre statul evreu şi mişcarea islamistă Hamas, relatează AFP.

Ca urmare a situaţiei calme recente în privinţa securităţii, zona de pescuit a Fâşiei Gaza va fi extinsă de la 9 la 12 mile nautice, începând din această dimineaţă", se precizează într-un comunicat transmis luni de COGAT, un organism israelian din cadrul Ministerului Apărării, care e însărcinat cu operaţiuni civile în Teritoriile Palestiniene, transmite Agerpres. 

Importurile dinspre Israel în Fâşia Gaza de echipamente medicale, echipamente de pescuit, materiale de bază pentru industrie şi textile" vor fi din nou permise, precum şi exporturile de textile din Fâşia Gaza spre Israel", se mai arată în comunicat.

Măsurile fac parte din relaxarea de către Israel a restricţiilor impuse Fâşiei Gaza în timpul conflictului sângeros de 11 zile din luna mai, atunci când s-a luptat cu gruparea islamistă Hamas, aflată la putere în enclava palestiniană.

În luna iunie, Israelul a autorizat reluarea de livrări de carburant către Fâșia Gaza pentru producţia de electricitate şi importul de materii prime pentru uzinele civile esenţiale", reluarea anumitor exporturi de produse agricole şi de haine, dar şi a serviciilor poştale spre teritoriul palestinian. De asemenea, Israelul a extins atunci zona de pescuit de la şase la nouă mile marine. 

Fâşia Gaza, unde trăiesc două milioane de palestinieni, cu o mare densitate a populaţiei, este supusă unei blocade israeliene de peste 15 ani.

Un acord de încetare a focului intrat în vigoare la 21 mai a pus capăt celui mai sângeros conflict dintre Israel şi Hamas de după 2014.

Între 10 şi 21 mai, 260 de palestinieni au fost ucişi de loviturile israeliene asupra Fâşiei Gaze, printre ei şi combatanţi, conform autorităţilor locale. În Israel, tirurile de rachetă dinspre Gaza au făcut 13 morţi, între care un soldat, conform poliţiei şi armatei. 

De atunci, armistiţiul a fost în mare parte respectat, deşi militanţi palestinieni au lansat baloane incendiare, care au declanşat incendii în Israel, determinând autorităţile să răspundă cu atacuri aeriene.

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri