Israelul împrumută palestinienilor peste 150 de milioane de dolari în urma primelor convorbiri din ultimii ani

Data publicării:
benny gantz cu steagul israelului in spate
Ministrul isarelian al apărării Benny Gantz. Foto: GettyImages

Israelul va împrumuta Autorităţii palestiniene peste 150 de milioane de dolari după ce cele două părţi au avut primele convorbiri la nivel înalt de ani de zile, au declarat luni oficiali israelieni, potrivit Reuters.

Ministrul apărării Benny Gantz a călătorit duminică în Cisiordania pentru discuţii cu preşedintele Autorităţii palestiniene, Mahmoud Abbas. O sursă apropiată de premierul isralian Naftali Bennett a declarat că premierul a aprobat întâlnirea Gantz-Abbas şi a considerat-o o chestiune „de rutină”.

„Nu există un proces diplomatic cu palestinienii şi nici nu va exista unul”, a declarat sursa respectivă pentru Reuters.

Convorbirile susţinute de SUA privind fondarea unui stat palestinian trenează din 2014. Întâlnirea dintre Gantz şi Abbas a avut loc în contextul în care Bennett, un naţionalist care se opune formării unui stat palestinian, s-a întors de la primele convorbiri cu preşedintele Joe Biden la Washington.

Oficialul AP Hussein Al Sheikh a declarat că discuţiile cu Gantz au abordat „toate aspectele” relaţiilor israeliano-palestiniene.

Împrumut de 155 de milioane de dolari

Împrumutul de 500 de milioane de şekeli (155 milioane de dolari) este menit să ajute la asigurarea „funcţiilor vitale ale AP” şi va fi returnat în 2022 din viitoarele taxe colectate de Israel în numele AP, a declarat o purtătoare de cuvânt a lui Gantz.

Într-un comunicat al Casei Albe se menţionează că Biden, în timpul convorbirilor cu Bennett de vineri, şi-a reiterat sprijinul pentru soluţia cu două state la conflictul israeliano-palestinian şi "a subliniat importanţa paşilor pentru ameliorarea vieţilor palestinienilor".

Bennett nu i-a menţionat pe palestinieni în afirmaţiile sale publice de la Casa Albă concentrându-se în mare parte pe programul nuclear al Iranului.

Gantz, un centrist în coaliţia de guvernare condusă de Bennett, a făcut apel în trecut la reluarea procesului de pace cu palestinienii, care aspiră la un stat al lor în Cisiordania şi Fâşia Gaza, cu capitala în Ierusalimul de Est.

Dar orice nouă decizie în această chestiune ar putea zgudui fundaţiile guvernului lui Bennett format din partide de stânga, de dreapta, de centru şi arabe şi care în iunie a pus capăt perioadei de 12 ani cu Benjamin Netanyahu prim-ministru.

Israelul şi Hamas s-au confruntat în luna mai într-un război-fulger de 11 zile, în timpul căruia 260 de palestinieni au fost ucişi de lovituri israeliene asupra Gaza. În Israel, tirurile de rachete dintre Fâşia Gaza s-au soldat cu 13 morţi.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri