Jill Biden se întâlnește la Casa Albă cu Olena Zelenka, soția președintelui Zelenski

Data actualizării: Data publicării:
Olena Zelenska la un birou cu steagul ucrainean în spate
Olena Zelenska, soția președintelui ucrainean. Foto: Profimedia Images

Prima-Doamnă a SUA, Jill Biden, o va găzdui marți la Casa Albă pe prima-doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska. Cele două urmează să discute în privat în timpul unei întâlniri bilaterale programate, notează The Hill.

Nu este prima dată când cei doi se întâlnesc. Jill Biden şi Olena Zelenska s-au întâlnit pentru prima dată în persoană în luna mai, când Jill Biden a făcut o călătorie surpriză în Ucraina. Atunci, cele două s-au văzut într-un oraș din vestul țării, aflat în apropiere de Slovacia.

Vizita în Ucraina a venit după ce Jill Biden a efectuat o vizită de două zile în România, unde s-a întâlnit cu refugiați ucraineni. Prima-Doamnă a SUA a fost primită de Carmen Iohannis și de președintele României.

„Am considerat că este important să arătăm poporului ucrainean că acest război trebuie să se oprească, că războiul a fost brutal și că poporul Statelor Unite este alături de poporul ucrainean”, declara în urmă cu două luni soția președintelui Joe Biden.

În timpul întâlnirii lor de o oră din luna mai, care s-a desfăşurat cu uşile închise, Olena Zelenska i-a împărtăşit lui Jill Biden preocupările sale pentru sănătatea emoţională a copiilor ucraineni.

Olena Zelenska urmează să ajungă la Casa Albă la ora 13:30, ora Europei Centrale.

Totodată, prima-doamnă a Ucrainei va rosti, miercuri, un discurs în faţa Congresului SUA, a anunţat biroul preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.

Apariția ei în persoană va fi semnificativă, venind la aproximativ patru luni după ce soțul ei, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a făcut un apel emoționant în fața Congresului american printr-un apel video.

„Doamnă președinte, membri ai Congresului, doamnelor și domnilor, americani, prieteni, sunt mândru să vă salut din Ucraina, din capitala noastră, Kiev, un oraș care este atacat cu rachete de trupele ruse, în fiecare zi. Însă nu renunțăm. Nici măcar nu ne-am gândit la asta pentru o secundă, la fel ca multe alte orașe și localități din țara noastră frumoasă, lovită de cel mai greu război de la Al Doilea Război Mondial încoace. Am onoarea să vă salut în numele poporului ucrainean, oameni curajoși și iubitori de libertate, care vreme de opt ani au rezistat în fața agresiunilor ruse”, spunea atunci liderul de la Kiev.

Olena Zelenska sa întâlnit luni și cu secretarul de stat Antony Blinken . Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat reporterilor că Blinken a subliniat angajamentul SUA de a ajuta Ucraina să se recupereze după invazia rusă și a lăudat „munca primei-doamne de la KievZ de a sprijini mulți civili ucraineni care au fost, în diferite moduri, afectați de acest război brutal”.  

US Ukraine
Olena Zelenska, soția președintelui ucrainean, în timp ce părăsește Departamentul de Stat, luni, 18 iulie 2022, la Washington, după ce s-a întâlnit cu secretarul de stat Antony Blinken într-o întâlnire închisă pentru presă. Foto: Profimedia Images

Călătoria Olenei Zelenska în afara țării vine în timp ce forțele ruse continuă să ducă o campanie militară sângeroasă concentrată pe estul Ucrainei.  

La începutul războiului, Olenei Zelenska a fost în mare parte ferită de aparițiile publice, ascunzându-se împreună cu cei doi copii ai săi de 17 ani și 9 ani, dar a devenit mai mult o figură publică în ultimele luni, în special după ce întâlnire cu Jill Biden.  

Citește și: Zelenski, primul interviu alături de soția sa, Olena. Prima Doamnă a Ucrainei a povestit cum a aflat că a început războiul

 

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri