Joe Biden: SUA nu iau în calcul trimiterea de trupe în Ucraina, în cazul unei invazii rusești. Avertismentul către Putin

Data publicării:
joe biden este fotogrfiat de fotoreporteri in timp ce discuta cu ziaristii
Joe Biden răspunde întrebărilor jurnaliștilor. Foto: Profimedia

Statele Unite nu iau în calcul trimiterea de trupe americane pentru a apăra Ucraina în cazul unui atac rus, pentru că ţara nu face parte din NATO, a declarat miercuri preşedintele american Joe Biden, la o zi după videoconferința cu omologul său rus, Vladimir Putin. El a vorbit însă despre „consecințe economice cum nu s-au mai văzut” pe care Rusia le va suporta în cazul unei invazii a Ucrainei, dar și despre sporirea prezenței americane în țările NATO din Europa.

„Ideea ca SUA să recurgă unilateral la forţă pentru a răspunde unei invazii ruse a Ucrainei nu este luată în calcul în prezent”, le-a răspuns Joe Biden miercuri jurnaliștilor, în timp ce pleca de la Casa Albă.

„Avem o obligație morală și o obligație legală față de aliații noștri din NATO dacă sunt atacați, potrivit articolului 5, este o obligație sacră. Această obligație nu se aplică și în cazul... Ucrainei”, a mai precizat Biden, potrivit CNN.

În schimb, Biden a spus că i-a transmis lui Putin în mod clar că, în cazul unei invazii, consecințele economice vor fi devastatoare.

„Am fost foarte direct, fără exprimări vagi. Am fost politicos, dar m-am exprimat clar: dacă invadează Ucraina, vor fi consecințe severe. Consecințe severe. Consecințe economice cum nu a mai văzut și cum nu s-au mai văzut”, a mai afirmat Joe Biden.

El crede că președintele rus a înțeles mesajul: „Știe. A răspuns imediat că înțelege”.

Biden a mai declarat că i-a spus lui Putin că probabil va trebui să mărească prezența trupelor americane în Europa pentru a reasigura aliații NATO de sprijinul continuu al Statelor Unite, dacă Rusia va declanșa o invazie.

SUA, NATO şi Kievul acuză Moscova că masează trupe la frontiera cu Ucraina pentru a ataca ţara.

Moscova pretinde, pe de altă parte, că susţinerea de NATO pentru Kiev şi ambiţiile ucrainene de a se alătura organizaţiei alimentează riscul de confruntare militară în regiune şi constituie o ameninţare pentru securitatea Rusiei.

Vladimir Putin a spus miercuri că Rusia are „dreptul de a-şi proteja securitatea”, estimând că a lăsa NATO să se apropie de frontierele sale fără a reacţiona ar fi „criminal”.

Ţară săracă din Europa de Est, Ucraina este devastată din 2014 de un război între Kiev şi separatiştii din estul ţării care s-a soldat cu peste 13.000 de morţi şi a izbucnit după anexarea peninsulei Crimeea de către Moscova.

Guvernul ucrainean acuză Rusia că-i susţine pe separatişti, ceea ce Moscova neagă.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri