Junta din Niger spune că a dejucat o tentativă de evadare a fostului președinte. Mohamed Bazoum e ținut în arest de 3 luni

Data actualizării: Data publicării:
Amadou Abdramane
Liderul nigerian a fost înlăturat prin lovitură de stat. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Col. Maj. Amadou Abdramane / Sursa foto: Profimedia Images

Președintele nigerian demis, Mohamed Bazoum, a fost plasat în arest la domiciliu de la lovitura de stat a juntei militare din iulie. Guvernul actual al Nigerului a declarat joi că a dejucat o tentativă de evadare, noaptea târziu, a președintelui demis Mohamed Bazoum, de a fugi în Nigeria, transmite CNN.

Bazoum plănuise să evadeze împreună cu familia și doi angajați în jurul orei 3:00 noaptea, joi, a transmis junta, cu ajutorul unor complici de securitate care au aranjat transportul pentru ca ei să fie mutați la periferia capitalei Nigerului, Niamey, de unde urmau să fie transportați cu două elicoptere „aparținând unei puteri străine” în Nigeria, s-a adăugat într-un comunicat.

„Reacția promptă a forțelor de apărare și securitate a făcut posibilă zădărnicirea acestui plan de destabilizare a țării noastre”, a spus un purtător de cuvânt al juntei, adăugând că „principalii autori și unii dintre complicii lor au fost arestați”.

Actuala locație a lui Bazoum nu este momentan cunoscută.

Liderul nigerian dat jos prin lovitura de stat – care încă nu a demisionat din funcția de președinte – a fost plasat în arest la domiciliu de pe 27 iulie.

În august, Bazoum a spus în mesajele text trimise pentru CNN, că a fost izolat, ținut fără electricitate și forțat să mănânce orez uscat și paste, de către răpitorii săi.

Mai târziu în aceeași lună, junta a spus că a „strâns dovezile necesare” pentru a-l urmări pe Bazoum pentru „înaltă trădare”.

Junta a păstrat puterea în ciuda presiunilor din partea aliaților occidentali și regionali ai Nigerului.

Săptămâna trecută, SUA a declarat că își suspendă programele de asistență pentru Niger, inclusiv finanțarea, declarând oficial înlăturarea lui Bazoum drept o lovitură de stat.

Conducătorii militari au spus că l-au răsturnat Bazoum din cauza problemelor de securitate ale țării și a economiei în dificultate.

Lovitura de stat a Nigerului a fost cea mai recentă preluare succesivă a puterii de către armată în regiunea agitată Sahel din Africa de Vest, care s-a confruntat de ani de zile cu insurgența jihadistă.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri