Klaus Iohannis a cerut la Consiliul European demararea „urgentă” a unei anchete internaționale privind deturnarea avionului Ryanair

Data publicării:
klaus iohannis cu presedintele consiliului european charles michel
Președintele Klaus Iohannis, la ședința Consiliului European. Foto: Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a cerut o anchetă internațională și a susținut „identificarea unor măsuri ferme de răspuns” în cazul avionului Ryanair deturant la Minsk de regimul Lukașenko. Liderii europeni solicită eliberarea imediată a jurnalistului Roman Protasevich și a partenerei acestuia. De asemenea, la Consiliul UE au fost adoptate sancțiuni suplimentare pentru Belarus, inclusiv sancțiuni economice.

„Președintele Klaus Iohannis a condamnat această acțiune de o gravitate excepțională și a susținut demararea urgentă a unei investigații internaționale care să determine circumstanțele producerii incidentului aviatic. De asemenea, Președintele României a solicitat identificarea unor măsuri ferme de răspuns”, se arată într-un comunicat de presă al Adminstrației Prezidențiale, la finalul summitului.

Citește și Klaus Iohannis, despre deturnarea avionului în care se afla jurnalistul Roman Protasevici: „Este ceva nemaiîntâlnit”

Liderii europeni au condamnat ferm acțiunile recente de deturnare a zborului Ryanair la Minsk și reținerea de către autoritățile din Belarus a jurnalistului Roman Protasevich și a partenerei acestuia. În context, șefii de stat și de guvern au solicitat eliberarea imediată a celor doi, investigarea urgentă a incidentului aviatic, adoptarea de către Consiliul UE a unor sancțiuni suplimentare, inclusiv în domeniul economic, precum și adoptarea de măsuri pentru interzicerea zborurilor companiilor aeriene belaruse în spațiul aerian al UE, precum și a accesului acestora pe aeroporturile din Uniunea Europeană.

Într-o declarație adoptată luni seara, șefii de stat și de guvern din UE cer impunerea de sancțiuni atât împotriva unor „entități”, cât și a unor persoane particulare din Belarus. Avioanele companiilor din Belarus nu vor mai avea voie să zboare în spațiul aerian al Uniunii Europene și nici nu vor avea acces pe aeroporturile din UE. 

Citește și Cine este jurnalistul Roman Protasevici vânat de Lukașenko și de ce Belarusul a deturnat un avion pentru a-l prinde

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri