Liderii UE aprobă impunerea de noi sancțiuni pentru Belarus și cer eliberarea imediată a lui Roman Protasevici și a prietenei lui

Data actualizării: Data publicării:
emmanuel macron angela merkel la summitul ue
Liderii UE au decis să fie impuse noi sancțiuni împotriva Belarusului, în urma deturnării avionului Ryanair Foto: Profimedia

Liderii europeni au aprobat luni seara impunerea de noi sancțiuni împotriva Belarusului, căruia îi cer eliberarea imediată a activistului Roman Protasevici și a prietenei acestuia, Sofia Sapega, arestați duminică în urma deturnării la Minsk, sub un fals pretext, a avionului în care călătoreau pe ruta Atena - Vilnius.

Într-o declarație adoptată luni seara, șefii de stat și de guvern din UE cer impunerea de sancțiuni atât împotriva unor „entități”, cât și a unor persoane particulare din Belarus.

Avioanele companiilor din Belarus nu vor mai avea voie să zboare în spațiul aerian al Uniunii Europene și nici nu vor avea acces pe aeroporturile din UE. 

De asemenea, avioanele companiilor din UE vor evita să zboare în spațiul aerian al Belarusului.

Liderii europeni cer, de asemenea, Organizației Internaționale a Aviației Civile să deschidă de urgență o anchetă asupra acestui „incident fără precedent și inacceptabil”. 

Un alt punct al declarației arată că liderii europeni sunt solidari cu Letonia în urma „expulzării nejustificate” a diplomaţilor săi acreditaţi la Minsk.

Este o declarație de principiu adoptată de liderii europeni, detaliile concrete ale măsurilor luate împotriva Minskului urmând să fie stabilite de oficiali, diplomați și juriști în perioada următoare.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ce sancțiuni erau deja în vigoare pentru Belarus

Aceste noi sancțiuni vizând Belarusul se vor adăuga celor care sunt deja în vigoare încă din 2004, când Uniunea Europeană a impus un embargo asupra vânzărilor de arme și exporturilor de obiecte care ar putea servi reprimării în forță a manifestațiilor.

De asemenea, anumite active ale Belarusului au fost înghețate și patru cetățeni din Belarus au interdicție de a veni în Uniunea Europeană, fiind suspectați că au legătură cu dispariția unor persoane (doi politicieni de opoziție, un om de afaceri și un jurnalist) în 1999 și 2000.

Noi sancțiuni europene au vizat Minskul imediat după alegerile prezidențiale de anul trecut, când președintele Aleksandr Lukașenko, reales într-un scrutin denunțat pentru fraudele masive, a reprimat în forță protestele în masă și a ordonat mii de arestări. 

Liderii europeni au ajuns la concluzia că Lukașenko, fiul acestuia și alți 86 de indivizi sunt direct responsabili pentru represiuni și intimidare, așa că au interdicție de călătorie în UE și au, de asemenea, bunurile blocate.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri