Lavrov acuză Occidentul că vrea să provoace un război în Ucraina ca să dea vina pe Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Serghei Lavrov, ministrul rus de externe.
Serghei Lavrov, ministrul rus de externe. Foto: kremlin.ru

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat luni că Occidentul ar putea provoca un conflict armat în Ucraina astfel încât să acuze apoi Rusia pentru acesta şi să impună sancţiuni de natură să afecteze economia rusă.

„Nu exclud să fie vorba doar despre o simplă dorinţă de a alimenta tendinţele militariste, de a provoca un mic război, apoi să ne acuze pe noi şi să implementeze noi sancţiuni pentru a ne reduce capacităţile competitive”, crede Lavrov, care a făcut aceste declaraţii într-un interviu publicat pe canalul Soloviov de pe Youtube, preluat de agenţiile EFE şi TASS, informează Agerpres.

Ministrul de externe rus, care anterior a susţinut de mai multe ori că Rusia nu are vreo intenţie agresivă prin actuala concentrare de trupe în apropierea frontierei cu Ucraina, a criticat şi faptul că Occidentul a livrat Kievului, începând din anul 2014, arme în valoare de 2,5 miliarde de dolari.

Citește și Putin, despre răspunsul Rusiei dacă NATO îi respinge cerințele: „Va depinde de propunerile experților noștri militari”

El a semnalat că în Uniunea Europeană se vorbeşte deja despre propuneri de implementare a unor sancţiuni preventive împotriva Rusiei, pentru a fi ridicate apoi dacă nu se va produce invazia rusă în Ucraina, preconizată de Washington şi Kiev ca fiind posibilă la începutul lui 2022.

„Am putea deveni o fortăreaţă asediată (de sancţiuni)? Sunt convins că sub nicio formă aceasta nu se află printre planurile guvernului rus. Categoric nu! (...) Modul nostru de viaţă şi convingerile noastre nu se vor schimba doar pentru că s-a supărat Occidentul”, spune Serghei Lavrov. „Niciodată nu vom cere cuiva să ridice sancţiunile. Nu ne vom umili în faţa nimănui”, a asigurat el.

Şeful diplomaţiei ruse a descris drept „obraznice” poziţiile Occidentului şi ale NATO faţă de ţara sa şi a acuzat Polonia, Ucraina şi ţările baltice că instigă poziţiile la care a făcut referire. Totuşi, mai remarcă Lavrov, există şi politicieni occidentali care consideră inutile noi sancţiuni împotriva Rusiei.

El a menţionat în acest context că există unele ţări europene, pe care le-a calificat drept „iraţionale”, ce împing Occidentul să impună noi măsuri coercitive împotriva Rusiei, avertizându-le pe acestea cu răspunsuri din partea Moscovei. Dacă Occidentul va înăspri sancţiunile contra Rusiei, atunci aceasta va găsi un răspuns, a insistat şeful diplomaţiei ruse, adăugând însă că Moscova mizează pe prudenţa partenerilor săi occidentali. 

Citește și Rusia ia în considerare propunerea NATO pentru începerea discuțiilor pe 12 ianuarie

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri