Letonia a legalizat parteneriatele civile între persoane de acelaşi sex. Ce drepturi le oferă noua legislaţie

Data publicării:
cuplu de gay
Parlamentul leton a votat marţi pentru a le permite cuplurilor de acelaşi sex să înfiinţeze uniuni civile. Foto: Profimedia

Parlamentul leton a votat marţi pentru a le permite cuplurilor de acelaşi sex să înfiinţeze uniuni civile, oferindu-le recunoaştere juridică dar mai puţine drepturi decât cele de care beneficiază cuplurile căsătorite, informează Reuters.

Homosexualitatea rămâne un subiect care dezbină societatea din Letonia, o ţară ai cărei legiuitori au modificat în 2005 Constituţia pentru a defini căsătoria ca o uniune ce este permisă doar între un bărbat şi o femeie.

Noua legislaţie, care urmează să intre în vigoare la jumătatea anului viitor, le permite cuplurilor de acelaşi sex să îşi înregistreze parteneriatul la un notar.

Ea le permite partenerilor dintr-o astfel de uniune dreptul de vizită în spital, precum şi unele beneficii fiscale şi de securitate socială.

Însă Kaspars Zalitis, un activist pentru drepturile gay, consideră că cuplurile de acelaşi sex tot nu vor putea adopta copii şi vor continua să se confrunte cu probleme legate de moştenire.

"Acesta este un mare început... Letonia nu mai este una dintre cele şase ţări din Uniunea Europeană care nu oferă niciun fel de recunoaştere pentru cuplurile de acelaşi sex", a declarat el pentru Reuters, citat de Agerpres.

În luna mai, Parlamentul leton l-a ales ca preşedinte pe Edgars Rinkevics, devenit primul şef de stat din Uniunea Europeană care îşi trăieşte deschis homosexualitatea, în ciuda faptului că 45% dintre letoni au declarat într-un sondaj Eurobarometru din 2019 că nu s-ar simţi confortabil dacă ţara lor avea un oficial de rang înalt care să fie homosexual sau bisexual.

Sondajul din 2019 a arătat că 54% dintre letoni nu se simţeau confortabil să aibă un coleg homosexual sau bisexual, în timp ce, potrivit unui sondaj Globsec din 2023, doar 40% dintre locuitorii ţării susţin legalizarea drepturilor persoanelor de acelaşi sex, cum ar fi căsătoria.

Ministrul leton al Justiţiei, Inese Libina-Egnere, a declarat că Parlamentul nu a intenţionat să le ofere partenerilor din uniuni civile drepturi similare cu cele ale cuplurilor căsătorite.

"Recunoaştem că avem familii care nu sunt căsătorite, iar acesta este modul în care îşi pot înregistra relaţia", a declarat ea pentru Reuters. "Voinţa politică este de a avea un tip foarte specific de parteneriat înregistrat".

Cea mai înaltă instanţă letonă a decis în 2020 că ţara baltică trebuie să recunoască familiile necăsătorite, iar 46 de cupluri de acelaşi sex au depus cu succes o petiţie în instanţă pentru a fi recunoscute ca unităţi familiale, a precizat postul public de televiziune LSM.

Estonia, vecina Letoniei, a legalizat în iunie 2023 căsătoria între persoane de acelaşi sex.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri