Erdogan, despre cazul Khashoggi: Crima sălbatică, planificată cu câteva zile în avans

Data actualizării: Data publicării:
trt erdogan

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a ținut marți o declarație despre cazul uciderii juranlistului Jamal Khashoggi în fața grupului parlmentar al partidului de guvernare AKP. 

Președintele turc și-a început discursul prin prezentarea de condoleanțe familiei jurnalistului saudit, fostei sale soții și logodnicei, care este de origine turcă. 

Declarațiile lui Recep Tayyip Erdogan:

„Serviciile de securitate turce dețin dovezi că uciderea a fost planificată. Turcia nu va fi liniștită până când făptașii nu vor fi trași la răspundere. Și alte țări trebuie neapărat să participe la această anchetă”.

- „De ce a fost o echipă de 15 saudiți în Turcia? La ordinul cui? De ce nu au deschis ușile consulatului pentru investigatori? De ce au fost atât de multe declarații contradictorii din partea saudiților? Cin este colaboratorul local care s-a descotorosit de trupul lui Khashoggi? Arabia Saudită trebuie să răspundă la aceste întrebări”. 

-Dovezile sugerează că Jamal Khashoggi a fost victima unei crime îngrozitoare, a unei atrocități care nu trebuie mușamalizată”.

„Consulatul Arabiei Saudite este pe teritoriul suveran al Turciei. Convenția de la Viena nu poate oferi scutul unei imunități diplomatice”. 

„Autoritățile turce vor lua măsuri diplomatice pe seama acestei crime”.

„Nu mă îndoiesc de sinceritatea regelui Salman. Dar, deoarece este vorba de un asasinat politic, cazul trebuie judecat în mod independent și fără prejudecăți. Complicii din alte țări ale suspecților ar trebui incluși, de asemenea, în investigație”.

Liderul de la Ankara a oferit în fața parlamentarilor AKP și o cronologie a asasinatului:

- Jamal Khashoggi a intrat prima oară în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul pe 28 septembrie, la ora 11:50, pentru o formalitate birocratică legată de căsătorie. Prin urmare, asasinii jurnalistului ar fi fost informați în legătură cu această vizită.

- Faptul că - imediat - unii dintre angajații consulatului au călătorit la Riad înseamnă că asasinatul a fost planificat în Arabia Saudită.

- Pe 1 octombrie, la 16:30, un grup de 3 persoane sosește la Istanbul cu un zbor charter, se cazează la un hotel, apoi se duce la consulatul Arabiei Saudite. 

- Între timp, o echipă a consulatului pleacă într-o misiune de recunoaștere în afara Istanbulului, în Pădurea Belgradului.

- Pe 2 octombrie, la 01:45, un alt grup de 3 persoane aterizează la Istanbul și se cazează la un hotel. 

- Un al treilea grup - format din 9 persoane -, inclusiv generali, sosesc la Istanbul cu un avion privat și se cazează într-un hotel.

- Cele 15 persoane ajung separat la consulatul din Istanbul între orele 09:50 și 11:00.

- Înainte de momentul crimei, hard disk-ul sistemului de monitorizare video este îndepărtat.

- Pe 2 octombrie, la primele ore ale zilei, Jamal Khashoggi ateriza în Istanbul cu un zbor de la Londra. La ora 13:08, jurnalistul pornește pe jos spre clădirea consulatului Arabiei Saudite. 

- Mai târziu, unul dintre asasini a încercat să se dea drept Khashoggi, ieșind din consulat îmbrăcat în hainele jurnalistului și cu o barbă falsă.

Ministrul de externe al Arabiei Saudite, Adel al-Jubeir, a promis marţi că regatul este angajat să efectueze o „anchetă completă şi aprofundată" pentru a afla adevărul în legătură cu uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în Turcia, anunţând de asemenea măsuri luate de Riad pentru ca aşa ceva „să nu se mai întâmple niciodată", informează Reuters şi France Presse, citate de Agerpres

Arabia Saudită a trimis o echipă în Turcia pentru o investigaţie comună şi găsirea de dovezi despre crima comisă în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, a declarat ministrul saudit într-o conferinţă de presă în timpul unei vizite de stat în Indonezia.

El a exprimat de asemenea angajamentul Riadului asupra „instituirii unui mecanism şi unor proceduri pentru a asigura că aşa ceva să nu se poată întâmpla niciodată".

„Ne-am exprimat angajamentul" pentru „o anchetă aprofundată şi completă, dezvăluirea adevărului şi tragerea la răspundere a celor responsabili", a spus al-Jubeir în conferinţa de presă comună cu omologul său indonezian.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri