Lukașenko cere Kievului să negocieze cu Moscova și să renunțe la precondiții: „Mai ales atunci când discută cu gigantul Rusia”

Data publicării:
Lukașenko în fața unui microfon gesticulează cu mâna
Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko. Foto: Profimedia Images

Președintele belarus Alexandr Lukașenko cere Kievului să se așeze la masa negocierilor cu Moscova și să renunțe la precondiții, în special „când discută cu gigantul Rusia”, scrie CNN.

Lukașenko spune că Ucraina face o „greșeală” prin înaintarea unor condiții prealabile pentru discuțiile de pace cu Rusia, argumentnd că astfel de cerințe nu permit începerea unor negocieri.

„Greșeala ucrainenilor, a (președintelui) Volodimir Zelenski, este că încalcă principiile clasice ale procesului de negociere. Mai ales atunci când discută cu gigantul Rusia. Ei bine, nu poți pune condiții în avans”, a declarat duminică Lukașenko, în cadrul unui interviu acordat televiziunii ruse de stat.

„Așezați-vă la masa negocierilor și puneți acolo toate condițiile. Iar al doilea principiu este unul clasic – compromisurile”, a mai spus Lukașenko.

Moscova folosește Minskul ca “bază de sateliți” pentru războiul său neprovocat împotriva Ucrainei, scrie CNN.

La începutul conflictului, președintele rus Vladimir Putin a ordonat ca trupele sale să intre în Ucraina pe la granițele cu Rusia și Belarus. Teritoriul Belarusului a fost folosit ca o trambulină pentru multe dintre operațiunile aeriene ale Rusiei în Ucraina, potrivit informațiilor colectate de avioanele de supraveghere ale NATO. Iar cele două armate s-au coordonat în cadrul unor exerciții comune.

Volodimir Zelenski a semnat, la începutul lunii octombrie, un decret prin care a exclus orice fel negocieri cu Rusia, atât timp cât Vladimir Putin va continua să se afle la conducerea țării.

„Suntem pregătiți pentru un dialog cu Rusia, dar cu un alt președinte al Rusiei”, a declarat Zelenski luna trecută.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri