Macron și Attal schițează remanierea guvernului. Ce planuri are noul premier al Franței

Data publicării:
gabriel attal
Președintele francez Emmanuel Macron alături de premierul Gabriel Attal Sursa foto: Profimedia Images

Emmanuel Macron și Gabriel Attal lucrează la formarea unui nou cabinet, la o zi după ce președintele Franței l-a numit pe aliatul său în vârstă de 34 de ani, expert în mass-media, pentru a aduce un suflu nou celui de-al doilea mandat prezidențial, dar și pentru a crește perspectivele partidului la alegerile parlamentare europene, transmite Reuters.

Attal a promis că va fi îndrăzneț și rapid pentru a ajuta clasa de mijloc să facă față creșterii costului vieții, semnalând dorința lui Macron de a trece dincolo de reformele care au dezbinat Franța și de a îmbunătăți șansele partidului său de centru la alegerile pentru Parlamentul European din iunie.

S-au scurs puține informații despre formarea noului cabinet, dar Gerald Darmanin a declarat presei franceze că este încrezător că va rămâne ministrul de interne. El se ocupă, printre altele, de securitatea pentru Jocurile Olimpice de la Paris din această vară.

Ministrul de Finanțe, Bruno Le Maire, care este în serviciu de șapte ani - stabilitate rară în acest rol după standardele franceze - a părut și el dornic să rămână și și-a dezvăluit planurile la minister pentru întregul an într-un discurs, luni.

Remanierea ar putea intensifica cursa din tabăra lui Macron pentru a-l succeda la următoarele alegeri prezidențiale din 2027, fostul premier Edouard Philippe, Darmanin și Le Maire fiind văzuți toți ca potențiali candidați – alături de Attal.

Nu este clar când va fi numită noua echipă guvernamentală. Președintele Senatului, Gerard Larcher, a declarat pentru TF1 TV că Attal i-a spus că ar putea fi anunțată pe la sfârșitul săptămânii.

Nemulțumirea publică larg răspândită față de creșterea costurilor vieții și reforma contestată a pensiilor de anul trecut au afectat serios ratingurile lui Macron și șansele partidului său la votul alegerilor parlamentare europene, care se află în urma formațiunii de extremă-dreaptă a lui Marine Le Pen.

Gabriel Attal a fost declarat în sondaje drept unul dintre cei mai populari politicieni din Franța în ultimele luni. Un loial al lui Macron, el a devenit un nume cunoscut ca purtător de cuvânt al guvernului în timpul pandemiei de COVID și și-a câștigat reputația de comunicator bun.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri