Mai multe balene au eşuat pe plajele din Cipru. Autoritățile investighează dacă decesele au fost provocate de cutremurele din Turcia

Data publicării:
balena
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia

Mai multe balene au eşuat pe coastele din nordul Ciprului, au anunţat vineri autorităţile, existând posibilitatea ca animalele să fi fost afectate de cutremurele masive care au lovit săptămâna aceasta ţările învecinate Turcia şi Siria, transmite Reuters.

Şase balene cu cioc au fost descoperite moarte vineri, în timp ce alte patru exemplare dintr-un grup au fost găsite joi eşuate pe o plajă, a indicat departamentul pentru pescuit şi cercetări marine din Cipru.

Trei dintre cele patru exemplare găsite joi au fost ghidate înapoi în larg, în timp ce a patra balenă a murit, se arată într-un comunicat citat de Agerpres.

Nu se cunoaşte dacă printre balenele descoperite moarte vineri se află şi cele care şi-au regăsit drumul spre mare joi, se precizează în document.

"Aceste animale au un sistem de ecolocaţie care este afectat de zgomotul marin; pot fi exerciţii militare, foraje seismice sau, evident, cutremurul din regiune", a declarat pentru postul Sigma TV Yiannis Ioannou din cadrul departamentului pentru pescuit şi cercetări marine.

Potrivit autorităţilor, balenele fac parte din specia Ziphius cavirostris, cunoscută mai frecvent sub denumirea de balena cu cioc a lui Cuvier. Aceasta nu este o specie obişnuită în largul Ciprului.

Balenele au fost găsite într-o zonă relativ restrânsă de pe coasta nordică a Ciprului, aflată sub guvernului insulei recunoscut la nivel internaţional. Partea mai lungă a zonei de coastă este controlată de Republica Turcă a Ciprului de Nord, un stat separatist.

Cutremurele masive care au zguduit luni Turcia şi Siria şi care au ucis mii de persoane, au fost resimţite şi în estul insulei din Marea Mediterană.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri