Mai mulți cetățeni străini, inclusiv un diplomat britanic de rang înalt, ar fi fost reținuți în Iran. Londra neagă informația

Data actualizării: Data publicării:
steaguri ale iranului care flutura pe catarg
Mai mulți cetățeni străini au fost reținuți în Iran sub acuzația de spionaj Foto: Profimedia Images

Gărzile Revoluţionare, trupele care apără regimul islamic din Iran, au reţinut mai mulţi cetăţeni străini, inclusiv pe numărul doi al ambasadei Marii Britanii la Teheran, pentru presupuse acte de spionaj, a informat miercuri televiziunea iraniană de stat. Printre acuzațiile aduse se numără „prelevarea de probe de sol în zone restricţionate”, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Londra a dezmințit însă informația privind arestarea diplomatului său.

„Aceşti spioni prelevau mostre de pământ în deşertul central al Iranului, unde s-au desfăşurat exerciţiile cu rachete aerospaţiale ale Gărzilor Revoluţionare”, conform sursei citate. Postul de televiziune, care prezintă și imagini, nu a precizat dacă persoanele reţinute continuă să se afle în arest. 

În imagini apar diplomatul britanic Giles Whitaker şi familia sa, undeva în centrul Iranului, iar diplomatul britanic pare să ia mostre de sol în apropierea unei zone în care avea loc un test de rachetă.

„Whitaker a fost dat afară (din zonă), după ce şi-a cerut scuze”, afirmă reportajul televiziunii iraniene de stat.

Ministerul britanic de Externe a negat însă arestarea diplomatului britanic în Iran. „Informaţiile din presă despre arestarea unui diplomat în Iran sunt complet false”, a spus un purtător de cuvânt al ministerului de la Londra, citat de AFP.

Una din persoanele reţinute a fost identificată de televiziunea de stat ca fiind soţul ataşatului cultural al Austriei în Iran.

De asemenea, a fost difuzată fotografia unui al treilea cetăţean străin, identificat ca Maciej Walczak, un profesor universitar din Polonia despre care se afirmă că se afla în vizită ca turist. Reportajul a prezentat imagini în care, aparent, Maciej Walczak şi trei colegi colectau mostre de pământ într-o altă zonă, după ce au vizitat Iranul în cadrul unui program de schimburi ştiinţifice. Postul de televiziune a afirmat că activităţile acestora a coincis, de asemenea, cu testarea unei rachete în provincia Kerman din sudul Iranului.

Gărzile Revoluţionare au arestat zeci de cetăţeni cu dublă cetăţenie şi străini în ultimii ani, în mare parte sub acuzaţii de spionaj sau legate de securitate.

Organizaţiile pentru protecţia drepturilor omului au acuzat Iranul că încearcă să obţină concesii din partea altor ţări prin arestări sub astfel de acuzaţii, care ar putea fi fabricate.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri