Mai mulți oficiali de top din Brazilia au fost arestați pentru rolul în insurecție: „Dacă asta nu e sabotaj, atunci nu știu ce este”

Data publicării:
Un polițist adună statui vandalizate
Foto: Profimedia Images

Un număr mare de oficiali publici seniori brazilieni vor fi arestați ca urmare a tentativei eșuate de insurecție de weekend-ul trecut, când susținătorii fostului președinte, Jair Bolsonaro, au pătruns forțat și au asaltat principalele clădiri ale democrației braziliene, relatază BBC.

Unul dintre oficiali, pe numele căruia a fost emis mandat de arestare, fostul comandant al poliției militare, a fost deja arestat, scrie presa locală.

Printre cei care urmează să ajungă în spatele gratiilor se numără fostul șef din domeniu securității publice, Anderson Torres și alții „responsabili pentru acțiuni și omisiuni” făcute până la începutul tentativei de insurecție. Torres neagă orice implicare.

Marți, Torres a fost acuzat că a implementat o „operațiune structurată de sabotaj”. Ricardo Cappelli, care a fost numit în locul lui , spune că a existat „o absență în conducerea” organizației, deliberată din partea lui Torres, în timp ce avea loc atacul bolsonariștilor.

Capelli spune că ceremonia de învestire a lui Lula a fost „o operațiune de mare succes”, dar că ce s-a schimbat între 2 ianuarie și 8 ianuarie a fost preluarea postului de către Anderson Torres, care „ademis întreaga echipă la vârf și a călătorit”.

„Dacă asta nu e sabotaj, atunci nu știu ce este”, a mai spus el.

Torres spune că regretă prodund că există aceste „ipoteze absurde” conform cărora el ar fi jucat vreun rol în aceste atacuri ale extremiștilor. El a explicat că se afla în vacanță cu familia și că ziua de 8 ianuarie este „cea mai amară zi” din viața lui personală și profesională. Torres a fost ministrul justiției în administrația lui Bolsonaro, înainte de a fi numit în funcția de secretar pentru siguranță publică, duminică, de guvernatorul din Brasilia, Ibaneis Rocha.

Rocha, însuși, a fost suspendat din funcție pentru 90 de zile de Curtea Supremă.

Lula i-a acuzat pe șefii forțelor de securitate că și-au neglijat datoria și că nu au oprit actele teroriste care au avut loc în capitala țării în data de 8 ianuarie. El a acuzat, de asemenea, membrii forțelor de securitate de „incompetență, rea-voință și malițiozitate” pentru că nu i-au putut opri pe insurecționiști să intre în Congres.

Colonelul Fabio Augusto, comandantul poliției, a fost demis din funcție după atac.

Procuratura a cerut, marți, înghețarea activelor lui Jair Bolsonaro după aceste atacuri.

„Se vede în imagini cum ofițeri de poliție ghidează oameni spre Prada dos Tres Power. Vom afla cine sunt acești susținători ai vandalilor care au venit în Brasilia și îi vom face să plătească în fața legii”, a spus Lula.

În fotografii făcute publice în presa braziliană, apar unii ofițeri de poliție râzând și făcându-și fotografii împreună în timp ce extremiștii ocupă campusul Congresului, pe fundal.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri