Maia Sandu: Nu există niciun risc de război în Republica Moldova, cât timp Ucraina rezistă în fața Rusiei

Data publicării:
Moldovan President Sandu Visits Kyiv
Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova. Foto: Profimedia Images

Președintele Maia Sandu a declarat vineri că nu vede niciun pericol de război în Republica Moldova, cât timp Ucraina poate să reziste în fața Rusiei, în pofida eforturilor Kremlinului de a destabiliza țara, potrivit Reuters.

În timpul unui discurs în fața Parlamentului, Maia Sandu a salutat modul în care Ucraina a reușit să țină piept invaziei ruse în ultimul an. Ea spune că Republica Moldova nu este în pericol de război, cât timp ucrainenii rezistă împotriva Rusiei. „Nu există niciun pericol privind un război în Moldova, atât timp cât Ucraina luptă”, a declarat Sandu.

„Vreau să-i asigur pe cetăţenii noştri că Moldova nu este acum în pericol de război. Armata rusă nu poate ajunge aici cât timp Ucraina rezistă - şi (astfel) protejează Moldova. Suntem recunoscători ucrainenilor pentru curajul şi dragostea lor pentru libertate”, adaugă ea.

În același timp, ea îndeamnă clasa politică să susțină demersurile pentru aderarea la Uniunea Europeană. „În 2030, Moldova ar trebui să devină membră a Uniunii Europene”, a spus ea. „Îndemn toate forțele politice să pună aderarea la UE mai presus de toate interesele și să sprijine această mișcare necondiționat”.

Moldova, o țară mică de 2,6 milioane de locuitori blocată între Ucraina și România, se confruntă cu numeroase probleme, inclusiv o criză energetică, sărăcia în creștere și tensiuni sociale, care au fost agravate de războiul Rusiei în Ucraina.

Sandu a acuzat în repetate rânduri Kremlinul că încearcă să destabilizeze Moldova. Ea susține că Rusia, care are trupe bazate în regiunea separatistă a Moldovei, Transnistria, va continua să încerce să dezechilibreze țara „din interior” și a lăudat agențiile de aplicare a legii pentru blocarea tentativelor rusești de a produce haos.

În ultimele săptămâni, autoritățile moldovenești au arestat mai mulți presupuși activiști pro-ruși despre care au spus că încearcă să intre în țară. Au existat, de asemenea, mai multe proteste organizate de partidul pro-rus ȘOR la Chișinău. „Atâta timp cât voi fi președinte, Moldova va rezista”, a mai spus Sandu, care a devenit președinte în 2020.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri