25 de ani de la atentatul din Lockerbie

Data publicării:
lockerbie

La 21 decembrie 1988, cursa 103 a companiei Pan Am decolase de la Londra cu destinaţia New York. Avionul avea la bord 243 de pasageri, majoritatea americani şi britanici, şi 16 membri ai echipajului. După jumătate de oră de zbor, aeronava a explodat în aer deaspra oraşului scoţian Lockerbie. Bucăţi din aeronavă au căzut peste un cartier, unde au făcut alte 11 victime. Atentatul a fost provocat de detonarea unei bombe ascunse într-o valiză.

Tragedia de la Lockerbie încă mai provoacă drame. Este cazul unei femei care în tinereţe şi-a dat fiul nou-născut spre adopţie. Recent a încercat să-l regăsească, însă a descoperit că a murit în atacul terorist. Băiatul era student la o universitate britanică şi pleca de sărbători la părinţii adoptivi din SUA.

Două persoane au fost judecate pentru tragedie, dar numai una a fost şi condamnată. Sentinţa a venit abia în 2001, la 13 ani de la producerea atentatului. Libianul Abdelbaset Al Megrahi a fost găsit vinovat şi condamnat la închisoare pe viaţă.

Cel care i-ar fi ordonat acestuia comiterea atacului ar fi fost fostul dictator Muammar Gaddafi, înlăturat de la putere în 2011. Megrahi a fost eliberat însă în 2009 şi a ajuns acasă, în Libia, unde a fost primit ca un erou. El a murit din cauza cancerului trei ani mai târziu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri