AFP. Evenimentele care au marcat anul 2013

Data publicării:
kate william bebe 5891397-AFP Mediafax Foto-LEON NEAL

Agenţia France Presse a dat publicității calendarul evenimentelor care au ţinut prima pagină a presei internaționale în anul 2013.

IANUARIE

- 11: MALI - Franţa intervine în Mali (Operaţiunea Serval) pentru a opri înaintarea islamiştilor înarmaţi şi a susţine trupele guvernamentale.

- 16-19: ALGERIA - Un comando islamist atacă o instalaţie de exploatarea gazelor lângă In Amenas (la 1.300 kilometri sud-est de Alger) şi ia ostatici angajaţi în complex. Armata ia instalaţia cu asalt, iar 38 de străini şi un algerian sunt ucişi în confruntări.

MARTIE

- 5: VENEZUELA - Hugo Chavez, principalul aliat al Cubei, moare din cauza cancerului, după ce a condus ţara timp de 14 ani. Nicolas Maduro îi ia locul la putere.

- 13: VATICAN - Jorge Mario Bergoglio, un iezuit argentinian, devine primul papă latino-american, cu numele Francisc. Alegerea sa are loc după demisia surprinzătoare, în februarie, a Papei Benedict al XVI-lea, o premieră în istoria catolicismului modern.

APRILIE

- 15: SUA - Maratonul de la Boston este îndoliat de un dublu atentat, soldat cu trei morţi şi 264 de răniţi. După o lungă urmărire, sunt identificaţi doi fraţi de origine cecenă. Tamerlan Ţarnaev este ucis, Djohar este arestat.

- 24: BANGLADESH: Se surpă imobilul Rana Plaza, în care se află ateliere de confecţii, la periferia capitalei, Dhaka, iar 1.135 de persoane mor. Accidentul a scos la iveală condiţiile precare în care oamenii muncesc pentru cele mai mari mărci în domeniu din lume.

- 30: OLANDA - Regina Beatrix abdică în favoarea fiului său Willem-Alexander, după 33 de ani de domnie.

IUNIE

- 15: IRAN - Clericul Hassan Rohani obţine victoria în alegerile prezidenţiale încă din primul tur, marcând revenirea reformatorilor la putere.

IULIE

- 3: EGIPT - Armata îl îndepărtează de la putere pe islamistul Mohamed Morsi, primul preşedinte ales în mod democratic, după un an de mandat marcat de crize, soldate uneori cu victime. Peste o mie de susţinători ai lui Morsi au fost ucişi în reprimare, iar alţi peste 2.000 încarceraţi, inclusiv aproape toţi liderii mişcării islamiste Fraţii Musulmani.

- 21: BELGIA - Albert al II-lea abdică, după 20 de ani de domnie, în favoarea fiului său cel mare, Philippe.

- 22 MAREA BRITANIE - Kate Middleton, soţia prinţului William, naşte primul copil, George Alexander Louis, al treilea moştenitor în ordinea succesiunii.

- 24: SPANIA - Un tren deraiază, la viteza de 179 de kilometri pe oră, într-un viraj cu o limită de viteză de 80 de kilometri pe oră, în apropiere de Santiago de Compostela (nord-vest), iar 79 de persoane mor şi alte aproape 180 sunt rănite. Mecanicul este inculpat pentru omucidere prin imprudenţă.

AUGUST

-1: - RUSIA/SUA - Edward Snowden, fostul consultant al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA), vizat de un mandat de arestare şi inculpat pentru spionaj de către Statele Unite, obţine azil în Rusia. Snowden se află la originea unor dezvăluiri multiple cu privire la un spionaj la nivel mondial din partea NSA.

- 21: - Un atac chimic soldat cu morţi, comis în apropiere de Damasc, este imputat regimului, în contextul în care conflictul durează din martie 2011 şi s-a soldat cu peste 126.000 de morţi, potrivit unui ONG sirian. În septembrie, un acord ruso-american privind distrugerea arsenalului chimic sirian, până la jumătatea lui 2014, îndepărtează în ultimul moment ameninţarea unui atac american.

SEPTEMBRIE

- 21: KENYA/SOMALIA: Un comando islamist ia cu asalt centrul comercial Westgate de la Nairobi şi este eliminat după aproape 80 de ore de asediu. Somalezi al-shabaab, afiliaţi Al-Qaida, revendică atacul, soldat cu 67 de morţi şi alte aproximativ 20 de persoane date dispărute.

- 22: GERMANIA - Cancelarul Angela Merkel obţine al treilea mandat la şefia Guvernului, în urma victoriei conservatorilor în alegerile legislative. Pe 27 noiembrie ea încheie un acord privind formarea unei coaliţii cu Partidul Social-Democrat (SPD).

OCTOMBRIE

- 3: ITALIA - O navă la bordul căreia se află peste 500 de persoane, majoritatea eritreeni, ia foc şi naufragiază în apropiere de Insula Lampedusa (sudul Siciliei). Cel puţin 366 de persoane mor, aceasta fiind cea mai mare tragedie a imigraţiei pe Mediterana.

- 16: SUA - Congresul american adoptă în ultimul moment un compromis bugetar care pune capăt unei perioade de 16 zile de paralizie a statului (shutdown).

NOIEMBRIE

- 8: FILIPINE - Haiyan, unul dintre cele mai violente taifunuri care au atins vreodată uscatul, cu rafale de vânt de peste 300 de kilometri pe oră, devastează zeci de oraşe în centrul arhipelagului, provoacă moartea a peste 5.200 de persoane şi dispariţia altor 1.600.

- 21: UCRAINA - Preşedintele Viktor Ianukovici suspendă în mod brusc negocierile unui acord de asociere cu UE, în favoarea unei reapropieri economice de Moscova, declanşând manifestaţii fără precedent de la „revoluţia portocalie” prooccidentală din 2004. Pe 8 decembrie aproximativ 300.000 de manifestanţi proeuropeni cer plecarea de la putere a preşedintelui Ianukovici.

- 24: IRAN/NUCLEAR - Teheranul şi marile puteri încheie la Geneva un prim acord istoric vizând reducerea programului nuclear iranian, în schimbul unei relaxări a sancţiunilor economice. Israelul denunţă o „eroare istorică”.

- 27: ITALIA - Fostului premier Silvio Berlusconi, aflat în centrul vieţii politice italiene de aproximativ 20 de ani, îi este retras mandatul de senator, în urma unei condamnări definitive la un an de închisoare pentru fraudă fiscală.

DECEMBRIE

- 5: REPUBLICA CENTRAFRICANĂ - Franţa lansează o operaţiune vizând restaurarea securităţii în această ţară, afectată din martie de violenţe intercomunitare şi interreligioase.

- 5: AFRICA DE SUD - Decesul lui Nelson Mandela, eroul luptei împotriva apartheidului, laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi primul preşedinte de culoare al ţării. Moartea sa provoacă un val de emoţie în lume. Pe 10 decembrie are loc o ceremonie în memoria sa, la Soweto, la care participă numeroşi lideri din lume şi zeci de mii de sud-africani.

- 9: THAILANDA - Premierul Yingluck Shinawatra anunţă dizolvarea Parlamentului şi alegeri anticipate, în timp ce opoziţia manifestează de la sfârşitul lui octombrie, în urma unui proiect de amnistiere care permite revenirea din exil a lui Thaksin, fostul premier şi fratele lui Yingluck, acuzat că ar conduce ţara din culise.

- 20: RUSIA - Preşedintele rus Vladimir Putin semnează decretul de graţiere a fostului magnat al petrolului Mihail Hodorkovski.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri