Alertă maximă în sudul Franței. Operaţiune antitero în plină desfășurare

Data publicării:
securitate franta - 7226943-AFP Mediafax Foto-MARTIN BUREAU

Mai multe cartiere din centrul oraşului Lunel din sudul ţării sunt blocate. Cinci persoane suspectate de legături cu terorişti din Siria şi Irak au fost arestate.

Din Lunel, aproximativ 20 de tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani au plecat să lupte alături de terorişti în Siria şi Irak. Din datele serviciilor secrete franceze, 6 dintre ei şi-au pierdut viaţa în timpul luptelor.

Costin Georgescu, fost director al SRI a declarat la Digi24 că evenimentul este o continuare a atentatului de la Paris. „E clar că toate serviciile franceze s-au mobilizat împotriva teroriștilor și au căutat toate posibilitățile pentru a-i prinde”, a spus Costin Georgescu.

„Ceea ce face terorismul la ora actuală, cele două organizaţii, în primul rând ISIS, este o creştere a pericolului terorismului şi trebuie ca şi lupta împotriva lui să crească în intensitate şi metode. Sunt două puncte nevralgice la adresa lumii civilizate, care trebuie să ia măsuri. Acel califat trebuie desfiinţat cu orice preţ şi cât mai repede”, a mai spus Costin Georgescu. 

Fost ministru de Externe: „Este nevoie de solidaritate împotriva Statului Islamic”

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a declarat la Digi24 că trebuie să conștientizăm pericolul pentru întreaga lume. „E un raţionament necesar. Atenţia mediatică e pe Europa, SUA. În timp ce la Paris au loc atentate, alţi două mii (de oameni - n.r.) mureau în Nigeria. E un fenomen global care are o amploare extrem de mare. Multe state sunt încă nepregătite. Azi este nevoie de solidaritate impotriva Statului Islamic. Încă deciziile politice nu sunt la nivelul agresiunii pe care această grupare teroristă o exercită. România trebuie să rămână consecventă direcţiilor pe care acţionează. Partenerii noştri sunt cât se poate de specifici în cooperarea cu România. Singura acţiune - să fim consecvenţi în atitudini şi declarații politice”, a spus Cristian Diaconescu la Digi24.  

Zoe Petre: „Vor urma și alte arestări la fel de spectaculoase”

Zoe Petre, istoric, a declarat la Digi24 că operațiunea este o consecință logică a unor operații care durează de mai multă vreme și care au precedat crimele legate de Charlie Hebdo.

Am convingerea că sunt mulți alții care au datele înregistrate și acum ceea ce lipsise până atunci, anume directiva politică de a proceda la arestări în masă a fost enunțată și vor urma și alte arestări la fel de spectaculoase”, a spus Zoe Petre la Digi24.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri