Armata americană acuză Rusia că a trimis avioane militare în Libia pentru susținerea "mercenarilor"

Data actualizării: Data publicării:
avion militar, rusia
Sursă foto: Agerpres

Armata Statelor Unite ale Americii acuză Rusia că a trimis avioane militare în Libia pentru a susține insurgenții care luptă de partea forţelor mareşalului Khalifa Haftar în conflictul care devastează această ţară, scrie BBC.

"Rusia încearcă, în mod clar, să încline balanţa în favoarea sa în Libia", a declarat într-un comunicat generalul Stephen Townsend, comandantul forţelor americane în Africa, citat de Agerpres. "Aşa cum a făcut în Siria, Rusia îşi extinde amprenta militară în Africa, utilizând grupuri de mercenari susţinuţi de stat, precum Grupul Wagner", a mai adăugat Townsend. 

Avioane de vânătoare ruseşti "au sosit în Libia de la o bază aeriană rusească după ce au tranzitat Siria, unde credem că ele au fost revopsite pentru a disimula originea lor rusească", a indicat comandamentul african al armatei americane.

"Noi am observat toate etapele desfăşurării avioanelor de vânătoare ruseşti în Libia", a adăugat el, subliniind că ele sunt destinate probabil să "asigure un sprijin aerian nemijlocit şi tiruri ofensive grupului Wagner".

Mareşalului Khalifa Haftar desfășoară o ofensivă vizând să cucerească Tripoli din vestul ţării, sediul Guvernului de uniune naţională (GNA), susţinut de ONU. Rusia a dezminţit întotdeauna că ar avea vreun rol la faţa locului.

Cele două forţe rivale libiene sunt susţinute de diverse puteri străine: Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Rusia sprijină tabăra Haftar, în timp ce Turcia intervine militar în favoarea GNA. Întărite de acest sprijin turcesc în creştere, forţele pro-GNA au înregistrat în ultimele săptămâni o serie de succese militare, în special datorită superiorităţii lor aeriene.

Editor: Cristina Iancu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri