Arsenalul chimic sirian va fi distrus de companii din SUA și Finlanda

Data publicării:
violente siria 2 mfax

Foto: Mediafax

OIAC a anunţat că „a atribuit contractele celor două companii în urma unei licitaţii privind transportul, tratarea şi eliminarea substanţelor chimice periculoase şi nepericuloase”, informează Mediafax.

Astfel, compania finlandeză Ekokem şi cea americană Veolia Environmental Services Technical Solutions, filială a societăţii franceze Veolia, vor distruge o parte dintre cele 500 de tone de produse chimice de „categoria a doua” declarate de Siria.

De asemenea, compania finlandeză va distruge reziduurile chimice, adică deşeurile care vor rezulta din procesul de neutralizare a agenţilor chimici realizat pe nava americană Cape Ray.

Germania a acceptat deja să distrugă 370 de tone din aceste reziduuri, provenite din distrugerea agenţilor chimici din gazul muştar.

La rândul său, Marea Britanie a acceptat să distrugă o parte dintre agenţii chimici de categoria a doua, mai exact 150 de tone.

Potrivit OIAC, cele două companii au fost selecţionate din 14 societăţi care au participat la licitaţie, iar costul operaţiunii este estimat între 25 şi 30 de milioane de euro.

Siria a declarat că deţine 1.290 de tone de arme chimice. Distrugerea acestor arme ar trebui finalizată până la mijlocul anului 2014.

Planul privind distrugerea arsenalului chimic sirian, aprobat printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate, este rezultatul unui acord ruso-american prin care a fost evitată o intervenţie militară în Siria, după atacul cu arme chimice din august 2013, în urma căruia regimul de la Damasc a fost criticat dur de comunitatea internaţională.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri