Atena. Proteste contra planului de reformă a sistemului de pensii

Data publicării:
steag drapel grecia - gettyimages crop

Tensiunile din centrul Atenei au escaladat în momentul în care unii manifestanţi au încercat să rupă cordonul de forţe de ordine. Situaţia a scăpat de sub control, iar poliţiştii au folosit bastoane de cauciuc şi gaze lacrimogene.

Protestatarii, majoritatea sindicalişti şi pensionari, sunt nemulţumiţi de reforma sistemului de pensii. Guvernul condus de Alexis Tsipras spune că trebuie să aplice măsurile convenite vara trecută cu creditorii internaţionali, în schimbul unui nou împrumut.

Alekos Perakis, protestatar din Atena: „Nu este posibil ca în secolul XXI, pensionarii şi oamenii cu nevoi speciale să fie aruncaţi în braţele disperării, lăsaţi cu buzunarele goale din cauza schimbării sistemului de pensii şi lăsaţi fără asigurări de sănătate”.

Guvernul elen a trimis proiectul planului de reformă creditorilor internaţionali. Documentul prevede contopirea celor şase fonduri de pensii într-unul singur, dar şi reducerea cu până la 30% a bugetului alocat. Pensia minimă a fost stabilită la 384 de euro, iar cea maximă la 2.300 de euro. În prezent, pensia medie în Grecia este de 850 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri