Avertisment OMS: Multe ţări vor trebui să-şi revizuiască bilanţul deceselor provocate de Covid-19. Cifrele reale sunt mai mari

Data actualizării: Data publicării:
pacienta pe patul de spital ingrijita de doi medici
Bilanț Covid-19. Foto: Guliver/Getty Images

Multe ţări vor trebui să revizuiască bilanţul deceselor provocate de pandemia de coronavirus, anticipează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), urmând exemplul Chinei, care a anunţat vineri 1.290 de decese în plus față de raportările anterioare.

Contabilizarea deceselor cauzate de noul coronavirus este îngreunată de mai mulţi factori, inclusiv afectarea lucrătorilor din domeniul sănătăţii a căror prioritate este îngrijirea pacienţilor, izolarea bolnavilor care mor acasă şi de proceduri birocratice greoaie.

"Este un lucru dificil de făcut în timpul unei crize, identificarea tuturor cazurilor şi identificarea tuturor morţilor", a declarat Maria Van Kerkhove, responsabilă OMS cu gestionarea pandemiei, într-o conferinţă de presă virtuală organizată vineri la Geneva, potrivit Agerpres, care preia agenția France Presse.

"Ne putem aştepta ca multe ţări să se afle într-o situaţie similară, în care vor trebui să-şi revizuiască registrele şi să se întrebe: au fost identificaţi toţi?", a adăugat ea.

China a raportat încă 1.290 de morţi la Wuhan, epicentrul pandemiei, victime care au murit acasă, potrivit autorităţilor locale, ridicând numărul total al deceselor din cea mai populată ţară din lume la 4.632.

Potrivit Mariei van Kerkhove, China a revizuit mai multe baze de date pentru a ajunge la acest nou bilanţ, după ce a primit cu întârziere rapoarte de la pompele funerare, spitalele suprasolicitate, spitale de campanie, laboratoare, centre de detenţie, clinici şi cămine de bătrâni.

Vineri, preşedintele Donald Trump a acuzat Beijingul că subestimează bilanţul uman din China.

"China tocmai a anunţat o dublare a numărului de morţi provocaţi de Inamicul Invizibil. Este mult mai mare decât cel al Statelor Unite!", a scris pe Twitter locatarul Casei Albe, a cărui ţară numără peste 33.000 de morţi.

De asemenea suspectată că a întârziat să alerteze asupra apariţiei epidemiei şi apoi i-a minimalizat amploarea, China s-a apărat vineri de orice disimulare.

"Nu a existat niciodată nicio disimulare şi nu vom permite niciodată nicio disimulare", a asigurat Zhao Lijian, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez.

De la apariţia sa la sfârşitul anului 2019 la Wuhan, o metropolă din centrul ţării, coronavirusul a infectat peste 2 milioane de persoane în întreaga lume, conducând la restricţii şi măsuri de izolare fără precedent a cel puţin 4,5 miliarde de persoane.

Editor: B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri