Avionul malaezian prăbușit în Ucraina. Experți: sistemul BUK cu care a fost doborât aparatul aparținea militarilor ruși

Data publicării:
mh17 avion ucraina GettyImages-452333914
Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Gulliver / GettyImages

Potrivit raportului, echipamentul 332 aparținea în acel moment Brigăzii ruse de rachete nr.53 cu baza în regiunea Kursk (sud-vestul Rusiei).

În fotografiile cu sistemul BUK, realizate înainte și după tragedia aviatică din estul Ucrainei, se văd doar prima și a treia cifră dintr-un număr de cod format din trei cifre (3 și 2), a doua cifră fiind ștearsă.

Datorită informațiilor din surse neconfidențiale, în special din rețelele de socializare, experții Bellingcat au reușit să identifice nu doar instalația din care a fost lansată racheta ce a doborât avionul de pasageri malaezian, ci și un număr de persoane implicate în această afacere, după cum susțin ei, conform portalului newsru.com.

În timpul anchetei, echipa Bellingcat a descoperit și analizat zeci de fotografii cu sisteme BUK publicate de militari ai Brigăzii de rachete nr.53 începând cu 2010.

Conform Bellingcat, cifrele de pe echipamentul BUK ar reprezenta de fapt numărul de cod al unității: prima indică subunitatea, a doua — bateria (din cadrul subunității) și, în fine, a treia cifră—numărul propriu-zis al instalației.

Bellingcat a descoperit în rețeaua de socializare Vkontakte, echivalentul rusesc al Facebook, fotografii cu trei instalații BUK al respectivei subunități realizate între anii 2009 și 2013.

Comparând caracteristicile fiecăreia dintre acestea, avariile carcasei, locul de amplasare a cablajelor externe, formele petelor de vopsea, de ulei și funingine, precum și fontul și distanța dintre cifre, experții Bellingcat au reușit să stabilească exact numărul de cod al instalației BUK.

Cifra lipsă, după cum se menționează în raport, ar putea fi oricare de la 0 la 9.

Luată separat, niciuna dintre aceste caracteristici nu permite să se stabilească în mod concludent corespondența. Cu toate acestea, combinarea tuturor acestor elemente distincte dau un ansamblu unicat de caracteristici, care poate fi suficient pentru o identificare clară”, susțin autorii raportului, conform newsru.com.

Sistemul BUK fotografiat într-o coloană pe teritoriul Rusiei în iunie 2014 și cel descoperit pe teritoriul regiunii Donețk, înainte și după catastrofă, aparținând Brigăzii de rachete nr.53, sunt unul și același echipament, afirmă ei.

După publicarea acestui nou raport Bellingcat, unul din liderii separatiștilor din Donețk, Eduard Basurin, a declarat marți seara pentru Interfax că „militari ruși, inclusiv din Brigada nr.53, nu au fost și nici nu există aici”.

Un Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, care efectua zborul MH17 pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, având 298 de persoane la bord (majoritatea cetățeni olandezi), s-a prăbușit la 17 iulie 2014 în estul Ucrainei.

Potrivit anchetei desfășurate de Olanda, țara cel mai greu încercată în urma acestei catastrofe, aeronava a fost doborâtă cu o rachetă de tipul 9M38, lansată dintr-un sistem de rachete sol-aer BUK, de fabricație rusă. Racheta sol-aer a explodat la mai puțin de un metru în stânga carlingii, conform anchetei.

Într-un raport precedent, Bellingcat a prezentat un raport în care responsabilitatea pentru deplasarea sistemului BUK în estul Ucrainei era atribuită militarilor ruși. Autorii raportului menționează chiar numele militarilor ruși implicați. Ministerul rus al Apărării a respins versiunea Bellingcat, atribuind-o „teoriei conspirației”, conform newsru.com.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri