Barack Obama trebuie să convingă Congresul să ratifice acordul nuclear cu Iranul

Data publicării:
OBAMA SPRIJIN SIRIA-1

Barack Obama, care a insistat mult pentru un acord cu Iranul asupra programului nuclear al acestui stat, trebuie să convingă acum Congresul să ratifice documentul. Şi este nevoie să fie convingător, mai ales că ambele camere sunt controlate de republicani, adversari ai acordului.

În plus, Israelul ameninţă că va încerca, pe toate căile, să împiedice ratificarea acordului în Statele Unite. Dincolo de aceste neînţelegeri, analiştii cred că pot trece ani până când înţelegerea dintre Teheran şi marile puteri va avea impact asupra relaţiilor americano-iraniene.

„În mod sigur, Iranul va încerca să pună accentul pe relaţiile cu Rusia, China şi India şi poate cu unele state din Uniunea Europeană. Dacă acesta (n.red: acordul) duce la un fel de dezgheţ cu Statele Unite, dacă anti-americanismul care a fost atât de important pentru Revoluţia Iraniană şi pentru politica iraniană se diminuează, cred că este foarte greu de anticipat”, a declarat Jon B. Alterman, directorul Centrului pentru Studii Internaţionale Strategice din Orientul Mijlociu.

Israelul, stat pe care Iranul l-a ameninţat cu ştergerea de pe faţa pământului, a criticat dur acordul şi a precizat că va face totul pentru a se apăra.

„Acum avem un singur obiectiv: să ne asigurăm că Iranul nu se va înarma în viitor cu arme nucleare. În acest moment şi cu acest obiectiv în minte, nu există loc pentru politici meschine şi acuzaţii false. Este timpul să ne unim şi să formăm un singur front într-o problemă vitală pentru viitorul Israelului. Vom continua să ne apărăm în faţa tuturor celor care ne ameninţă cu distrugerea”, a declarat Benjamin Netanyahu, premierul Israelului.

Acordul de la Viena a fost sărbătorit în stradă de mii de iranieni.

„Simt că am obţinut o mare victorie. Poate avea un rol important în vieţile oamenilor”, a spus un manifestant.

Acordul cu Iranul a venit după 13 ani de la demararea primelor discuţii și după nouă ani de negocieri intense. În schimbul acceptării condiţiilor marilor puteri, sancţiunile economice şi blocada financiară împotriva Iranului vor fi ridicate treptat. Acesta va câştiga între altele şi accesul la banii care i-au fost blocaţi în băncile din întreaga lume: nu mai puţin de 100 de miliarde de dolari. 

Citiți și Explicațiile geopolitice ale acordului nuclear iranian

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri