Cel puțin doi morți și zeci de răniți, în urma unor cutremure de suprafață care s-au produs în China și Japonia

Data publicării:
seismul din japonia mfax 1

Japonia. Imagine de la cutremurul urmat de tsunami din martie 2011 FOTO: AFP/MediafaxFoto

Japonia. Guvernul nipon a anunțat într-un comunicat că au fost înregistrați deocamdată 57 de răniți, dintre care doi grav. 21 de persoane - îngropate sub dărâmăturile caselor distruse în localitatea Hakuba - au putut fi salvate.

Și câteva infrastructuri publice au fost avariate. Totuși, dată fiind forța seismului, pagubele par destul de limitate, relatează presa internațională.

Cutremurul din Japonia a avut loc la ora locală 22:08 (15:08, ora României) și este considerat unul dintre cele mai puternice ca magnitudine care s-au produs în ultimul secol în regiunea respectivă. Peste 20 de replici s-au produs în aceeași zonă, iar specialiștii au avertizat că s-ar putea produce alunecări de teren.

Circa 1.600 de locuințe au fost afectate de pene de curent, iar o parte a traficului feroviar a fost întreruptă. Și pe șosele s-au produs crăpături și alunecări de teren.

Un sistem de avertizare precoce a alertat - cu câteva secunde înainte de primele zgâlțâituri - presa, organismele publice, companiile, dar și persoanele fizice care aveau instalată aplicația respectivă pe un smartphone.

Centralele atomice din regiune nu au fost afectate de seism, dar au fost oprite, totuși, reactoarele, din precauție.

Japonezii încă mai păstrează vie amintirea teribilului cutremur din 11 martie 2011, care a fost la originea unui uriaș tsunami pe coasta de nord-est a arhipelagului, provocând moartea a peste 18.000 de persoane și generând o catastrofă nucleară la centrala de la Fukushima.

China. Pe de altă parte, un cutremur cu magnitudinea 5,9 – potrivit măsurătorilor americane - a zguduit sâmbătă și regiunea muntoasă din provincia Sichuan din sud-vestul Chinei. Presa chineză a anunțat că două persoane au murit și în jur de 60 sunt rănite, dintre care trei grav. China, care utilizează o altă scară a magnitudinii, a anunțat că seismul a avut magnitudinea de 6,3.

Potrivit agenției chineze de presă, 55.000 de persoane au fost afectate de cutremur. Seismul s-a produs la numai 9 kilometri adâncime, la 39 de kilometri de orașul Kangding, din vestul provinciei, cu puțin înainte de ora locală 17:00 (11:00, ora României).

În mai 2008, un sesim de 7,9 care s-a produs în aceeași provincie Sichuan – acolo unde este și rezervația de urși panda – s-a soldat cu peste 80.000 de morți.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri