Celebrul Golden Gate, la moment aniversar

Data publicării:
05012013 20pod-42102

Misiunea ridicării colosului nu a fost una foarte uşoară şi nici proiectarea acestuia nu a reprezentat o temă uşoară pentru arhitecţi şi ingineri. Timp de zeci de ani, mai exact din 1871, zona a fost studiată, s-au făcut calcule şi schiţe pentru a se asigura că podul care leagă San Francisco de orașul Sausalito poate deveni realitate.

Colosul construit din oţel, suspendat la peste 150 m deasupra nivelului apei, are o lungime totală de peste 2.700 de metri. Greutatea căii de rulare este susținută de doua cabluri care trec prin pilonii principali și sunt fixate în beton la ambele capete. Cablurile folosite la susţinerea podului ar fi suficiente pentru a înconjura pământul de peste trei ori.

Nu se ştie exact numărul celor care au muncit la construcţia Golden Gate, pentru că 10 companii şi subcontractanţii lor au luat parte la lucrări. 14 oameni şi-au pierdut viaţa de-a lungul celor patru ani şi jumătate, cât a durat ridicarea podului.

Timp de 27 de ani a fost cel mai lung pod suspendat din lume. Golden Gate are trei benzi pe sens. Viteza maximă de circulaţie pe pod este de 72 de kilometri la oră.

Golden Gate, în traducere Poarta Aurie, a fost inaugurat la 27 mai 1937. În prima zi, a fost permis accesul pietonilor și bicicliștilor, însă de a doua zi pe pod au circulat doar maşini. În cei 75 de ani de existenţă, aproape două miliarde de persoane au trecut podul. Cu aproximativ 10 milioane de vizitatori anual, Golden Gate este unul dintre cele mai vizitate monumente din lume. Din păcate, colosul constituie o atracție şi pentru sinucigași. De la inaugurare, peste 1.500 de oameni au murit aruncându-se de pe puntea principală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri