CONFLICT. Coreea de Nord anunţă că este în stare de război cu Coreea de Sud 

Data publicării:
Kim Jong-un si armata -AFP Mediafax Foto-KNS
 

"Începând de acum, relaţiile intercoreene sunt în stare de război şi toate problemele între cele două state coreene vor fi tratate conform unui protocol adaptat războiului", a declarat Coreea de Nord prin intermediul unui comunicat comun atribut tuturor corpurilor guvernamentale şi instituţilor din această ţară.

"Situaţia de durată conform căreia peninsula coreeană nu este nici în război, nici în stare de pace s-a încheiat", se arată în comunicatul difuzat de agenţia de presă oficială nord-coreeană Korean Central News Agency.

Din punct de vedere tehnic, cele două state coreene sunt în stare de război din 1953, când războiul Coreei s-a încheiat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace.

Coreea de Nord a anunţat luna aceasta că anulează armistiţiul şi celelalte tratate bilaterale de pace semnate cu Seul, pentru a protesta faţă de exerciţiile militare comune ale Coreei de Sud cu Statele Unite.

Anularea armistiţiului deschide teoretic calea unei reluări a ostilităţilor însă, conform observatorilor, nu este prima dată când Coreea de Nord anunţă sfârşitul armistiţiului.

Armistiţiul a fost aprobat de adunarea generală a Naţiunilor Unite şi, prin urmare, ONU şi Coreea de Sud resping anularea unilaterală a acestui acord de către Coreea de Nord.

Ameninţări cu războiul nuclear

Comunicatul de sâmbătă avertizează de asemenea că orice provocare militară în apropierea frontierelor terestre sau maritime între Nord şi Sud va fi urmată de "un coflict la scară largă şi un război nuclear".

Casa Albă a reacţionat prompt la anunţul Phenianului.

"Am văzut informaţiile despre un nou comunicat deloc constructiv al Coreei de Nord. Luăm aceste ameninţări în serios şi rămânem în relaţii strânse cu aliatul sud-coreean", a declarat Caitlin Hayden, purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri