Criza de porci din China scumpește prețul cărnii la nivel mondial. Cât costă la București în comparație cu capitalele lumii

Data publicării:
Greasy Hot Grilled Bacon Ready to Eat
Foto: Guliver/GettyImages

Gripa porcină africană va fi responsabilă de moartea a sute de milioane de porci, iar prețul cărnii de porc este așteptat să fie cel mai crescut nivel din ultimii 15 ani, arată o analiză a Bloomberg.

Sute de milioane de porci, majoritatea din China, mor din cauza gripei porcine africane, lucru ce duce la o creștere a prețului cărnii de porc în întreaga lume.

În Europa, de exemplu, caracasele de suine s-au scumpit cu 31%, iar în cazul purceilor vii cu 56%. Prețurile sunt așteptate să fie la cel mai înalt nivel de la apariția bolii vacii nebune sau a gripei aviare, în 2004, lucru care a dus la creșterea consumului de carne de porc, se arată într-un raport al comisiei pentru alimentație și agricultură a ONU.

Nu contează unde te afli, prețul crește. China este piața la care trebuie să ne îndreptăm atenția, pentru că este cea mai mare și pentru că aici este primul loc în care gripa porcină africană a început să lovească”, a spus Justin Sherrard, directorul unei organizații din Utrecht, specializată în alimentația pe bază de proteine.

Prețul cărnii de porc a crescut cu 16% în a doua săptămână a lunii octombrie, fiind cea mai abruptă scumpire din ultimii 13 ani din China. Din august 2018, de când a fost raportat primul caz de gripă porcină în această țară, prețul cărnii s-a dublat și se va menține la fel mare în cel puțin următoarele trei luni.

La nivel mondial, 500 de grame de bacon se vinde începând cu 4,70 dolari în Praga, până la 17,21 dolari în Hong Kong. În București, jumătate de kilogram de bacon costă 8,2 dolari, adică aproximativ 35 de lei.

Până la finalul anului 2020, China va rămâne cu circa 275 de milioane de porci din cauza gripei porcine africane, o scădere cu 40% a producției, de la izbucnirea acestei boli. La nivel mondial, asta înseamnă o scădere de 10% a producției, potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA.

Față de luna august a anului trecut, când porcii au început să fie afectați de gripă, prețul cărnii este cu 120% mai mare. Creșterea crescută din această țară va duce la importuri mai mari din alte țări, adică la prețuri record.

Gripa porcină africană este considerată endemică de autoritățile de la Beijing, adică prezentă în mod general, în cea mai mare piață din lume, una ce valorează circa 118 miliarde de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri