Crosa de hochei, ONU și Coreea de Nord. Cronica tragicomică a unor sancțiuni

Data actualizării: Data publicării:
70

Cum arată realitatea din teren a sancțiunilor ONU aplicate Coreei de Nord din cauza programului nuclear și balistic pe care îl dezvoltă regimul lui Kim Jong-un? Un amestec de umor negru involuntar și tristețe. Cum ar fi cazul croselor de hochei nord-coreene, aduse în primăvară acestui an în bagajele Coreei de Nord la Campionatul Mondial de la Auckland, Noua Zeelandă.

Pornind de la echipamentul sportiv nord-coreean, AFP prezintă o altă perspectivă a sancțiunilor ONU pe bunurile de lux, sancțiuni menite, teoretic, să țintească exclusiv elitele de la Phenian.

Când echipa națională de hochei pe gheață a ajuns în Auckland, organizatorii Campionatului Mondial au rămas cu falca în pământ la vederea croselor nord-coreene din lemn cioplit. Asta în timp ce regimul de la Phenian investește masiv în tehnologia militară nucleară. Imediat, jucătorilor nord-coreeni le-au fost înmânate crose de ultimă generație, fabricate din carbon. Însă echipamentul nu putea rămâne în posesia lor decât pe durata campionatului, după care trebuia returnat. Dacă ar fi luat crosele „futuriste” cu ei în Coreea de Nord, ar fi însemnat o încălcare a sancțiunilor ONU, relatează AFP.

Evenimentul s-a încheiat, echipa nord-coreeană s-a întors dincolo de sârmele ghimpate ale Regatului Hermit, iar ministrul Sportului de la Phenian avea să iasă cu declarații furioase pe seama croselor de lemn, afirmând că utilizarea lor a fost împiedicată de „forțele americane ostile”.

Interdicția de a scoate din Noua Zeelandă crosele oferite de organizatori are la bază o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU adoptată în martie 2016, care prevede extinderea definiției de bun de lux interzis și la „echipamentele sportive recreaționale”.

Mai multe detalii despre controversa iscată pe seama croselor de hochei au ieșit însă la iveală recent.

Jonathan Albright, secretarul general al Federației de Hochei pe Ghață din Noua Zeelandă, a precizat pentru AFP că autoritățile le-au confiscat pe aeroport nord-coreenilor și ciocolatele și merele luate de sportivi din campusul în care fuseseră cazați.

Nu este clar dacă sportivii nord-coreeni vor participa anul viitor la Jocurile Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud, care vor fi organizate în Pyeongchang, chiar lângă Zona Demilitarizată care separă cele două Corei. Niciunul dintre atleții nord-coreeni nu se încadrează în standardele corespunzătoare. Phenianul, care a boicotat Jocurile de Vară de la Seoul din 1988, nu a decis încă dacă va repeta și în 2018 gestul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri