Egipt. Adepții Frăției Musulmane, bănuiți de comiterea a două atentate

Data publicării:
LUPTE EGIPT 5485440-AFP Mediafax Foto-MAHMOUD kHALED-10

Primul incident a avut loc în Peninsula Sinai, din nordul ţării, unde o mașină-capcană a explodat în apropierea unei clădiri guvernamentale. Cinci persoane şi-au pierdut viaţa în urma atentatului. Câteva ore mai târziu, un atac cu arme uşoare de infanterie a curmat vieţile a cinci militari, într-un oraș aflat în apropierea canalului Suez. Presa locală a dat imediat vina pe susţinătorii lui Mohammed Morsi pentru aceste atacuri, iar sute de oameni au ieşit în stradă ca să condamne masacrele.

Incidentele vin la 24 de ore după o altă serie de confruntări violente soldate cu 50 de morţi, între poliţie şi adepţii preşedintelui înlăturat de la putere. După o zi întreagă de lupte în stradă, forţele de ordine au petrecut noaptea trecută reocupând străzile controlate de manifestanţi înarmaţi.

Noul val de violenţe a izbucnit săptămâna trecută, în timp ce armata şi susţinătorii noului guvern se pregăteau să celebreze patru decenii de la ofensiva împotriva Israelului din 1973. Atacul de atunci a rămas în istorie drept războiul de Yom Kippur. Egiptul a pierdut acea confruntare, însă oficialii de la Cairo consideră acţiunea drept o izbândă.

Luptele de la sfârşitul săptămînii trecute sunt cele mai grave incidente înregistrate în Egipt din august anul acesta, când armata l-a dat jos de la putere pe Mohammed Morsi. Atunci, sute de oameni şi-au pierdut viaţa în ciocnirile dintre forţele de ordine şi susţinătorii preşedintelui islamist.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri