Sari la conținut
News Alert

Europol: Organizaţia teroristă Stat Islamic pregătește noi "atacuri de amploare" concentrate în Europa

Foto: facebook

Analiștii Europol consideră că SI "pregătește noi atacuri (...) în state membre ale UE, în special în Franța", conform unui raport prezentat de Wainwright cu ocazia lansării oficiale la Amsterdam a unui nou Centru European de Contraterorism, citat de Agerpres.

Gruparea Statul Islamic (SI) a publicat duminică o înregistrare video care îi pune în scenă, postum, pe cei nouă autori ai atentatelor care au făcut 130 de morți pe 13 noiembrie la Paris și în care îi amenință pe liderii țărilor din cadrul "coaliției" antijihadiste, inclusiv pe premierul britanic David Cameron.

În această înregistrare, publicată sub titlul "Omorâți-i acolo unde-i întâlniți", este vorba despre patru belgieni, trei francezi și doi irakieni.

Publicată de divizia media în limbi străine a Statului Islamic, Al-Hayat Media Center, înregistrarea video îi înfățișează pe acești jihadiști în timp ce comit atrocități, cum ar fi decapitări și executarea prin împușcare a unor persoane prezentate ca ostatici.

Vorbind în arabă și franceză, mai mulți dintre aceștia afirmă că mesajul lor "este adresat tuturor țărilor participante la coaliția" antijihadistă condusă de Statele Unite care a intervenit din septembrie 2014 împotriva SI în Siria și Irak.

Înregistrarea video arată, de asemenea, o fotografie a premierului britanic David Cameron, însoțită de o frază în engleză afirmând că "Oricine se va așeza de partea necredincioșilor va fi ținta săbiilor noastre".

Înregistrarea îi descrie pe cei nouă jihadiști ca "lei" care "au îngenuncheat Franța".

Guvernul britanic a transmis luni că înregistrarea video nu este decât o operațiune de 'propagandă' a unei grupări 'în declin'.

"Vom examina această înregistrare video", a precizat un purtător de cuvânt al executivului britanic, adăugând că este vorba de o nouă operațiune 'de propagandă' a "unei grupări teroriste cu metode îngrozitoare, care se află clar în declin și care bate în retragere".

Pe aceeași temă