Femei chirurg agresate sexual de colegi în timp ce operează. Un raport dezvăluie o realitate șocantă în spitalele din UK

Data actualizării: Data publicării:
femeie într-o sala de operatii
Femei chirurg agresate sexual de colegi în timp ce operează, în UK FOTO: Getty Images

O analiză a Serviciului Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie a scos la lumină un fapt șocant: multe din femeile chirurg sunt hărțuite sexual, agresate și chiar violate de colegi, în unele cazuri chiar în sălile de operație, în timpul intervenției.

Autorii analizei spun că există un tipar al acestor femei - doctorițe stagiare tinere -, în timp ce agresorii sunt medici bărbați cu experiență. De asemenea, studiul subliniază că aceste fapte se petrec acum, în multe dintre spitalele din rețeaua serviciului național.

Pornind de la aceste constatări incalificabile, BBC News a început o investigație și a stat de vorbă cu mai multe femei agresate sexual chiar în timp ce operau.

Aproape două treimi dintre femeile chirurg care au participat la studiul realizat de specialiști de la două universități și asociații medicale au spus că au fost hărțuite sexual, iar o treime au fost agresate sexual de colegi, în ultimii cinci ani. Femeile au spus că nu au reclamat oficial incidentele de teamă ca acest lucru să nu le afecteze cariera sau că nu au avut încredere că NHS va lua, într-adevăr, măsuri.

Judith a fost agresată sexual în sala de operație de un medic „respectat”, iar colegii s-au făcut că nu văd 

Judith, care acum este medic chirurg cu experiență, a spus că a fost agresată sexual la începutul carierei sale, atunci când era persoana cu cea mai mică putere de decizie în sala de operație. A povestit ce a pățit odată în sala de operație cu un bărbat, chirurg vechi și respectat în spital.

„S-a întors către mine și și-a îngropat capul între sânii mei și mi-am dat seama că își șterge fruntea (plină de transpirație - n.n.) de mine. Pur și simplu paralizezi într-un astfel de moment...”, spune Judith.

Când același lucru s-a întâmplat a doua oară, Judith s-a oferit să-i dea un prosop colegului ei, dar acesta i-a spus: „nu, așa e mult mai distractiv”. „Și a zâmbit într-un fel, iar eu m-am simțit umilită”.

Însă partea și mai neplăcută a fost aceea că niciun coleg nu a spus nimic, chiar dacă era evident că incidentul a afectat-o foarte mult pe ea.

Judith a pățit asta chiar în sala de operație, însă hărțuirea și abuzul sexual s-au extins și dincolo de spital în multe cazuri.

Legea tăcerii în spitalele britanice

Anne a povestit pentru BBC ce a pățit la o conferință medicală. S-a ferit să folosească cuvântul „viol”, dar a subliniat că actul sexual nu a fost în niciun caz consensual.

Atunci, ea era stagiară, iar agresorul ei, medic respectat. „Am avut încredere în el... Am crezut că vrea doar să stea de vorbă cu mine, dar la un moment dat a venit brusc peste mine și a făcut sex cu mine.”

Ea a spus că în acel moment corpul ei a paralizat și că „nu l-am putut opri”.

Când l-a văzut a doua zi, abia s-a putut abține să nu-l atace, însă el s-a comportat de parcă nimic nu se întâmplase. „Am simțit că nu pot face tam-tam, că există o cultură foarte puternică potrivit căreia trebuie să înduri tot ce ți se întâmplă”.

Anne a mai spus că incidentul a afecta-o foarte grav din punct de vedere emoțional și că în sala de operație a făcut eforturi extreme pentru a se putea concentra.

În spitalele britanice există o cultură a tăcerii în jurul comportamentelor de acest fel. Pregătirea chirurgicală se bazează foarte mult pe colaborarea cu colegii seniori în sala de operație, de la care stagiarii prind meserie. Femeile care au trecut prin astfel de incidente au preferat să tacă pentru că au simțit că își riscă întreaga carieră.

Studiul publicat în British Journal of Surgery vine și cu câteva cifre alarmante.

La studiu au participat 1.434 de chirurgi, jumătate fiind femei:

  • 63% dintre femei au fost hărțuite sexual de către colegi,
  • 30% dintre femei au fost agresate sexual de un coleg,
  • 11% dintre femei au fost forțate să aibă contact fizic în împrejurări legate de profesie,
  • au fost declarate cel puțin 11 violuri,
  • 90% dintre femei și 81% dintre bărbați au fost martori ai unei forme de comportament sexual nedorit.

Studiul arată că și bărbații sunt hărțuiți sexual (24% ), însă concluzia este că bărbații și femeile chirurgi „trăiesc realități diferite”.

„Este posibil ca descoperirile noastre să zdruncine încrederea publicului în profesia de chirurg”, a spus dr. Christopher Begeny, de la Universitatea din Exeter.

Între timp, un al doilea raport numit Breaking the Silence: Addressing Sexual Misconduct in Healthcare vine cu recomandări pentru ceea ce trebuie schimbat.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri