Femeile din „taberele văduvelor” din Siria se confruntă cu abuzuri grave. Raport: Sunt obligate să facă „sex pentru supraviețuire”

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-tabara de femei
Femeie, într-o tabără de refugiați din Siria. Foto: Profimedia Images

Femeile și copiii care trăiesc în unele dintre cele mai greu accesibile tabere din nord-vestul Siriei se confruntă cu niveluri ridicate de violență și depresie, unele femei fiind forțate să facă „sex de supraviețuire”, arată cel mai recent raport World Vision, potrivit The Guardian.

Copiii din așa-numitele „tabere de văduve” sunt neglijați, abuzați și forțați să muncească în timp ce mamele se află în „pragul” colapsului. Peste 80% dintre femei spun că nu beneficiază de îngrijire medicală adecvată și 95% și-au exprimat sentimentele de deznădejde.

Aproximativ 34% dintre copii au declarat că au suferit una sau mai multe forme de violență și 2% au spus că s-au căsătorit de tineri. Munca forțată a copiilor este o mare problemă, 58% dintre băieți și 49% dintre fetele cu vârsta de 11 ani sau mai mult sunt forțați să muncească.

Din cele 419 de persoane intervievate de ONG -ul World Vision în 28 de tabere, unde locuiesc zeci de mii de femei singure – inclusiv cele divorțate sau ai căror soți sunt dispăruți – și copiii lor, aproximativ una din patru femei au declarat că au fost martore la abuzuri sexuale în tabăra zilnic, săptămânal sau lunar. Aproximativ 9% dintre respondenți au declarat că ei înșiși au fost abuzați sexual.

profimedia-tabara de femei siria
Tabără de refugiați în Siria. Foto: Profimedia Images

Femeile nu au voie să părăsească singure taberele, a spus ONG-ul. Incapabile să caute un loc de muncă plătit sau să-și întrețină familiile, unele descoperă că „nu au de ales” decât să se angajeze în așa-numitul „sex de supraviețuire” cu paznici taberelor.

Alexandra Matei, autorul principal al raportului, a declarat: „Vedem lumea, pe bună dreptate, exprimând solidaritate cu victimele conflictului din Ucraina și guverne care s-au angajat cu generozitate să facă tot ce este necesar pentru a răspunde nevoilor umanitare de acolo. Dar văduvele siriene și copiii lor merită același nivel de empatie, compasiune și angajament. Durerea lor, disperarea lor, nevoile lor nu sunt mai mici decât ale altor persoane care fug de conflict.”

Fatima (identitate protejată), o mamă a trei copii într-una dintre tabere, suferă de dureri severe de spate, dar nu poate avea acces la asistență medicală.

„Nu avem nici măcar pâine și apă”, a spus ea. „Când [copiii] cer banane, le rog să aibă răbdare. Nu putem face nimic. Apa și pâinea sunt mai importante.”

profimedia-siria idlib tabara de femei
O femeie își cară copilul în spate într-o tabără de refugiați în Siria. Foto: Profimedia Images

Ea a spus că nu este sigur pentru femei și fete să meargă la munte să aducă lemne pentru a se încălzi sau a găti.

„Nu este deloc sigur. Trebuie să-mi iau vecinul sau pe oricine cu mine doar ca să nu merg singură. Nici eu nu pot să-mi trimit copiii singuri, pentru că nu este sigur. Nu am pe nimeni”, spune aceasta.

Aproape 7 milioane de sirieni au fost strămutați de la izbucnirea conflictului în 2011 . Aproximativ 2,8 milioane locuiesc în aproximativ 1.300 de tabere pentru persoane strămutate în nord-vestul țării.

Taberele de văduve din Idlib și Alep sunt gestionate de opoziția siriană și de armata turcă. Condițiile de acolo sunt considerate „drastic” mai rele decât în ​​taberele generale. Serviciile esențiale pentru rezidenți sunt puține sau lipsesc complet, iar aceștia se confruntă cu ceea ce ONG-urile au descris drept „o criză șocantă în cadrul unei alte crize”.

Raportul World Vision vine înaintea unei conferinței care va avea loc în luna mai privind angajamentele Uniunii Europene pentru Siria. Finanțarea a scăzut la cel mai mic nivel din 2015. Mai puțin de jumătate din planul de răspuns umanitar al Siriei a fost îndeplinit anul trecut. Peste 14 milioane de sirieni aveau nevoie de o formă de ajutor, potrivit ONU .

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri