Gafă inimaginabilă | Radioul public israelian a difuzat o operă a compozitorului preferat al lui Hitler

Data actualizării: Data publicării:
Richard Wagner
circa 1872: German composer (Wilhelm) Richard Wagner (1813 - 1883). (Photo by Hulton Archive/Getty Images)

Radioul public israelian şi-a cerut scuze pentru că a încălcat un tabu, difuzând un fragment al operei “Amurgul Zeilor” a compozitorului german Richard Wagner.

Richard Wagner
Richard Wagner / FOTO: Guliver/Getty Images

O reprezentantă a postului de radio a precizat că difuzarea fragmentului a fost o greşeală, ea amintind că instrucţiunile din cadrul radioului israelian sunt aceleaşi de mulţi ani: muzica lui Wagner nu trebuie să fie difuzată.

Ea a subliniat, într-un comunicat, durerea pe care difuzarea acestei muzici o poate aduce supravieţuitorilor Holocaustului. „Ne cerem scuze de la ascultătorii noştri. Responsabilul emisiunii muzicale a greşit când a difuzat această bucată”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Wagner, ale cărui compoziţii din secolul al XIX-lea, grandioase şi naţionaliste, cuprind elemente antisemite, misogine şi idei privind puritatea rasială, a fost compozitorul preferat al lui Adolf Hitler.

În Israel nu există o lege care să interzică muzica lui Wagner să fie interpretată, însă orchestrele şi sălile de spectacole refuză să introducă compoziţiile lui în repertorii pentru a nu fi criticate de public.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri