GALERIE FOTO Eclipsă parțială de Soare din Islanda până în India. De unde s-a văzut punctul maxim de acoperire a Soarelui

Data publicării:
eclipsa partiala
Foto colaj: Profimedia Images

Luna a ascuns marţi o parte din Soare deasupra Europei, Africii de Nord-Est şi Orientului Mijlociu, în timpul unei eclipse parţiale de aproximativ două ore, potrivit AFP.

Catedrala Sf. Isaac, Sankt Petersburg, Rusia. Foto: Profimedia Images
Catedrala Sf. Isaac, Sankt Petersburg, Rusia. Foto: Profimedia Images

Fenomenul ceresc început la ora 8:58 GMT în Islanda s-a încheiat în India, la 13:02 GMT, traversând Europa, Africa de Nord-Est şi Orientul Mijlociu, potrivit Institutului francez de mecanică cerească şi calculul efemeridelor (IMCCE) de la Observatorul din Paris.

O eclipsă de soare are loc atunci când Soarele, Luna şi Pământul sunt aliniate. Când alinierea este aproape perfectă, conul de umbră al Lunii atingând suprafaţa Pământului şi obstrucţionând întregul disc solar, eclipsa este totală.

De data aceasta, umbra Lunii nu a atins Pământul, conform Agerpres.

Chiar şi în punctul maxim al eclipsei, deasupra Kazahstanului, Soarele a fost ascuns în proporţie de 82,2%, ceea ce a fost totuşi insuficient pentru a putea percepe întunericul în plină zi. Acest lucru ar necesita o acoperire de cel puţin 95% a Soarelui, după cum a explicat pentru AFP un astronom de la Observatorul din Paris.

Eclipsa a putut fi observată, în condiţii de cer senin, privind Soarele cu ochelari adaptaţi şi noi, pentru evitarea arsurilor la nivelul retinelor. Astronomii amatori au putut folosi, de asemenea, instrumente speciale disponibile în centrele care au organizat observaţii astronomice cu această ocazie.

Aceasta este a şaisprezecea eclipsă parţială de Soare a secolului XXI şi a doua din acest an, vizibilă mai sus de Pacificul de Sud. În Franţa metropolitană, ultima eclipsă parţială datează din 10 iunie 2021, notează AFP. La 12 august 2026 va avea loc o eclipsă totală, a cărei zonă de totalitate nu va traversa Hexagonul, însă discul solar va fi acoperit în proporţie de 92% văzut din Paris şi de 96% văzut din Marsilia, potrivit IMCCE.

Fenomenul a putut fi observat de pe tot teritoriul României, acoperirea Soarelui fiind între 33% şi 44%. Zonele în care acoperirea a fost mai mare se află în nord-estul ţării (44%). Eclipsa a început la momente diferite, dar care nu diferă cu mult. Cel mai devreme a început în nord-vestul ţării, la ora 12:20, iar cel mai târziu în sud-est, la 12:28. Pentru Bucureşti, maximul eclipsei a fsot la ora 13:38, cu acoperire de 38%, iar în restul ţării cu maxim 10 minute mai devreme sau mai târziu, a anunţat Observatorul Astronomic.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri