Giganții IT Microsoft și Oracle dezvoltă deja „pașapoartele digitale de vaccinare”

Data actualizării: Data publicării:
pasaport de sanatate
Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia Images

Giganții din Sănătate și IT, inclusiv Microsoft și Oracle, creează „pașapoarte de vaccinare”, astfel încât oamenii să poată dovedi că s-au vaccinat împotriva COVID-19. Pașapoartele ar putea fi folosite pentru turism, la călătoriile cu avionul sau pentru participarea la diferite evenimente cu public, scrie Business Insider.

Companiile majore, organizațiile de sănătate și organizațiile nonprofit au anunțat joi dimineață că lucrează împreună pentru a crea un pașaport digital de vaccinare.

Vaccination Credential Initiative (VIC), o coaliție de organizații din care fac parte inclusiv Microsoft, Oracle, Salesforce, Cerner, Epic Systems și Clinica Mayo, elaborează standarde tehnice pentru a realiza „pașapoarte de vaccinare”, se arată într-un comunicat publicat joi.

Tehnologia va ajuta la prevenirea situațiilor în care persoane pretind în mod fals că sunt vaccinate împotriva COVID.

VIC transmite că persoanele fără smartphone-uri ar putea primi coduri QR tipărite pe hârtie pentru a putea fi verificate dacă s-au vaccinat.

Companiile aeriene precum Virgin Atlantic, United Airlines, Swiss International Air Lines, Lufthansa și JetBlue au declarat în decembrie că vor începe să accepte un permis de sănătate digital ca dovadă a statutului „negativ COVID-19”.

Permisul a fost creat de unul dintre membrii VCI, The Commons Project și este conceput pentru a verifica testele negative COVID-19 ca standard internațional. Inițiativa anunțată joi este separată și mai ambițioasă.

„Scopul inițiativei de acreditare a pașapoartelor de vaccinare este de a da acces digital persoanelor vaccinate, astfel încât să poată utiliza instrumente precum CommonPass pentru a putea relua călătoriile în siguranță, dar și pentru alte activități, precum mersul la serviciu, la școală, în viața de zi cu zi, protejând în același timp confidențialitatea datelor”, a spus Paul Meyer CEO al The Commons Project Foundation, o organizație non-profit din Geneva care este membru al VIC.

„Pentru o anumită perioadă de timp, majoritatea dintre noi va trebui să demonstreze fie testarea negativă pentru COVID-19, fie dovada vaccinării actualizată pentru a ne putea întoarce la normalitate”, a spus dr. Brad Perkins, directorul medical al Commons Project Foundation, pentru New York Times.

„Asta se va întâmpla fie că urci într-un avion și mergi într-o altă țară, fie că mergi la muncă, la școală, la magazinul alimentar, la concerte live sau evenimente sportive”, a mai adăugat acesta.

În UE, Grecia a cerut deja un certificat de vaccinare împotriva COVID-19 valabil la nivelul întregii Uniuni Europene, pentru a ușura călătoriile devastate de pandemie. Conform propunerii înaintate de premierul grec, certificatul ar putea fi utilizat la îmbarcarea în orice mijloc de transport.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri