Sari la conținut

Incidente la un miting electoral din Turcia

  

Ambulanţele şi-au făcut cu greu loc prin mulţimea panicată, după ce două explozii s-au produs, în timp ce zeci de mii de oameni participau la un miting electoral. Manifestaţia era una de susţinere pentru o formaţiune kurdă.

Furioasă pentru lipsa de reacţie a forţelor de ordine, masa de protestatari s-a năpustit asupra poliţiştilor. Aceştia au ripostat cu tunuri cu apă.

Iniţial, oficialii turci au suspectat că exploziile au fost consecinţa unei defecţiuni la un transformator. Ulterior, ministrul turc al Energiei a declarat pentru CNN că deflagraţiile au avut loc departe de orice instalaţie electrică, eliminând, astfel, ipoteza unei defecţiuni.

Preşedintele Turciei a transmis condoleanţe famiilor victimelor. A insistat însă că incidentele nu vor afecta desfăşurarea alegerilor parlamentare de duminică.

„Faptul că acest incident a avut loc cu două zile înainte de alegerile de duminică umbresc scrutinul, dar alegerile vor avea loc într-un mod sau altul. Facem toate eforturile să organizăm scrutinul în cele mai bune condiţii prin sporirea măsurilor de securitate”, a spus Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei.

56 de milioane de cetăţeni turci cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne, la scrutinul parlamentar. Situaţia este una tensionată, întrucât o formaţiune politică pro-kurdă - Partidul Democrat al Popoarelor - ar putea intra pentru prima oară în Parlamentul de la Istanbul, comentează analiştii. Până acum, kurzii au mai ocupat fotolii în legislativul Turciei, însă doar ca independenţi.

Pe aceeași temă