ÎNTOARCERE ÎN TIMP. Un tren cu aburi a circulat pe șinele metroului din Londra

Data publicării:
1812 20metrou 20londra-39217

Metroul din Londra este un model de precizie şi siguranţă. Garnituri acționate electric, aer condiționat și transport rapid. În urmă cu 150 de ani, cînd era inaugurată prima linie de metrou din capitala britanică, situaţia arăta puţin diferit.

Compania de transport public din Londra a pregătit o călătorie pe şinele timpului, ca să marcheze un veac şi jumătate de la primul mesaj "atenţie, se închid uşile", spus în engleză.

Călătoria cu metroul de epocă a fost programată pentru începutul anului viitor. Pînă atunci, operatorul de transport public are de făcut teste cu echipamentul. Asta, spre surprinderea şi încântarea londonezilor, cărora le trece prin faţa ochilor o pagină vie de istorie.

Pentru călătoria de luna viitoare au fost puse în joc 300 de bilete şi tot atîţia norocoşi au intrat în posesia lor prin tragere la sorți.

Inaugurată în 1863, prima linie de metrou londonez transporta zilnic 26.000 de călători. Patru decenii mai târziu, în capitala Marii Britanii a fost introdus și transportul electric pe șine.

Până la călătoria aniversară, cei care folosesc metroul londonez vor trebui să facă faţă unei greve generale, pe care conductorii au anunţat-o pentru data de 26 decembrie, zi de sărbătoare şi de reduceri care atrage în mod tradiţional mulţi turişti.

Membrii sindicatului conductorilor au votat în proporţie de 90 la sută în favoarea acestei măsuri, însoţite de alte două întreruperi ale lucrului la 18 şi 25 ianuarie. Este al treilea an consecutiv în care conductorii au hotărât să întrerupă munca pe 26 decembrie.

Numită "Boxing Day", această zi este foarte aglomerată, din cauza afluxului de britanici şi de turişti pe marile artere comerciale ale Londrei, atraşi de reducerile semnificative aplicate de diferite firme.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri