INVITAȚI. Cine va participa la funeraliile lui Margaret Thatcher

Data publicării:
margaret thatcher 4398634-AFP Mediafax Foto-SUZANNE PLUNKETT
Foto: wikipedia

La înmormântarea fostului premier britanic, Margaret Thatcher, care va avea loc miercuri, sunt invitate personalităţi politice internaţionale, dar și celebrități din lumea showbizului și mass media, relatează AFP, citat de Mediafax.

Trupul neînsuflețit al baronesei Thatcher a ajund la Palatul Westminster, înaintea funeraliilor de miercuri. Acolo va avea loc o slujbă, în prezența a aproximativ o sută de parlamentari, colegi și membri ai Executivului britanic.

Margaret Thatcher, care a decedat pe 8 aprilie, la vârsta de 87 de ani, va fi înmormântată cu onoruri militare.

Regina și ducele de Edinburg sunt printre cele peste două mii de persoane care sunt așteptate să participe la slujba de la Catedrala Sf. Paul, care are o capacitate de 2.300 de locuri.

Fostul vicepreședinte american Dick Cheney și fostul secretar de stat Henry Kissinger se vor afla printre invitați, așa cum a confirmat Downing Street, în timp de aproximativ 4.000 de polițiști vor asigura paza, arată BBC.

Lista invitaților

- Toţi preşedinţii americani în viaţă au fost invitaţi, atât foştii şefi de stat cât şi Barack Obama. George Bush senior şi George W. Bush nu vor fi prezenţi şi nici Nancy Reagan, văduva lui Ronald Reagan, care este prea slăbită pentru această deplasare.

- Regina Elizabeth II şi soţul său, prinţul Filip vor asista la înmormântare. Este prima dată cănd regina asistă la înmormântarea unui premier britanic, după cea a lui Winston Churchill, în 1965.

- Mihail Gorbaciov, ultimul preşedinte al URSS şi Helmut Kohl, fost cancelar german, au fost invitaţi dar au refuzat să participe din motive de sănătate.

- Ultimul preşedinte sud-african al apartheidului, Frederik Willem de Klerk a confirmat participarea, iar un reprezentant al primului preşedinte sud-afican de culoare, Nelson Mandela, numit de „Doamna de Fier” „terorist”, a fost, de asemenea, invitat. Mangosuthu Buthelezi, conducător al partidului naţionalist zulu sud-african, care s-a opus, la fel ca Margaret Thatcher, sancţiunilor împotriva guvernului de apartheid, va efectua deplasarea.

- Preşedintele Consiliului de Miniştri italian Mario Monti va fi prezent, la fel ca premierul israelian Benjamin Netanyahu, premierul canadian Stephen Harper şi fostul premier australian John Howard.

Celebrităţi, artişti şi jurnalişti

- Cântăreaţa Shirley Bassey şi actriţa Joan Collins au confirmat prezenţa, la fel ca actorul Michael Crawford, primul care a interpretat Fantoma de la Operă. Andrew LLoyd Webber, compozitor al unor comedii muzicale cunoscute, scriitorul Frederick Forsyth şi cântăreaţa Katherine Jenkins vor fi şi ei prezenţi.

- Magnatul media Rupert Murdoch, şi el invitat, nu va fi prezent.

- Unul dintre inventatorii Internetului, Tim Berners-Lee, a confirmat participarea. Maurice Saatchi, şeful companiei publicitare care a creat campania electorală a lui Margaret Thatcher în 1979 şi care a făcut-o să ajungă premier va participa la ceremonie.

- Franck Williams, fondatorul echipei Williams de Formula 1 va fi prezent.

- Jurnalistul David Frost, imortalizat în filmul „Frost/Nixon” va asista şi el la ceremonie.

- Creatoarea de accesorii de modă Anya Hindmarchm care a creat designul uneia dintre faimoasele genţi a fostului premier va fi şi ea prezentă.

Oficiali britanici

- Toţi foştii prim-miniştri britanici - John Major, Tony Blair, Gordon Brown - şi David Cameron, premierul în exerciţiu, au confirmat prezenţa la funerarii, alături de toţi miniştrii din Guvernul actual şi liderul opoziţiei laburiste, Ed Miliband.

- Boris Johnson, primarul conservator al Londrei, va asista la funerarii, alături de premierul Scoţiei, Alex Salmond.

- Toţi membrii guvernului Thatcher au fost invitaţi, inclusiv conservatorul Michael Heseltine, unul dintre artizanii procesului de înlăturare a Doamnei de Fier din postul de premier, în 1990.

- Neil Kinnock, care a condus Partidul Laburist pe aproape toată perioada de 11 ani în care Margaret Thatcher s-a aflat la putere, a fost invitat, însă nu va participa, deoarece va merge la alte funeralii.

- Oficiali militari, precum şi şeful Scotland Yard, poliţia britanică, vor fi, de asemenea, prezenţi.

- Veteranii războiului din insulele Falkland vor escorta sicriul Doamnei de Fier.

- Arhiepiscoul de Canterbury, Justin Welby, va rosti ultima rugăciune în Catedrala Sfântul Paul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri