IRAK. Cel puţin 22 morţi, în urma unor atentate comise în ultima zi a anului

Data publicării:
atentat 20bagdad 20reuters-41393

Aproximativ 15 atacuri au vizat pelerini şiiţi şi poliţişti, nefiind revendicate pentru moment de grupările extremiste sunnite precum Al-Qaida.

Acestea au fost comise în 13 oraşe, folosindu-se bombe, maşini-capcană şi obuze, în special în privinciile Kirkuk şi Diyala, la nord de Bagdad, şi în Babylon, mai la sud, au precizat oficiali din cadrul serviciilor de securitate.

Atacurile au vizat pelerini şiiţi

Majoritatea atacurilor au vizat pelerini şiiţi înainte de începerea, în această săptămână, a sărbătorii Arbain, ce marchează cea de-a 40-a zi a doliului după moartea lui Hussein, fiul lui Ali şi nepotul profetului Mahomed, ucis în anul 680, o personalitate venerată de şiiţi.

În cel mai sângeros dintre atentate au murit şapte persoane, dintre care trei femei şi doi copii, în urma exploziei a trei case în oraşul Mussayeb. Alte patru persoane au fost rănite. Victimele au fost vizate din cauza apartenenţei lor la comunitatea şiită.

La sud de Bagdad, pelerinii şiiţi care mergeau în oraşul sfânt Kerbala pentru sărbătoare, au fost ţinta unui atac cu obuze. Un pelerin a fost ucis şi alţi nouă au fost răniţi. La Diyala, 19 persoane au fost rănite, dintre care zece pelerini în drum spre Kerbala.

La Hilla, capitala provinciei Babylon, o maşină-capcană a explodat în faţa birourilor guvernatorului provinciei în momentul în care acestea venea, provocând moartea a două persoane şi rănirea altor 19. Guvernatorul nu a fost rănit, potrivit oficialilor.

Atacurile din Bagdad şi de la nord de capitală s-au soldat cu 12 morţi. Autorităţile au încercuit sectorul Kerrada din Bagdad, vizat de un atentat sinucigaş cu maşină-capcană, împiedicând jurnaliştii să se apropie.

Forţele de securitate au înregistrat, de asemenea victime, în special în regiunile Kirkuk şi Mossul, unde au fost ucişi opt poliţişti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri