Israelul publică pentru prima dată documente legate de războiul de Yom Kippur din 1973

Data actualizării: Data publicării:
Golda Meir vorbeste la o serie de microfoane, alb-negru
Golda Meir, premierul Israelului în timpul războiului de Yom Kipur. Foto: Profimedia

Israelul a făcut publice pentru prima oară numeroase documente, înregistrări video şi audio din războiul de Yom Kippur, după 50 de ani de la conflict. Pe 6 octombrie 1973, o coaliţie de state arabe, conduse de Egipt şi Siria, a atacat Israelul în ziua de Yom Kippur, conflict care a durat 19 zile.

Arhivele de Stat ale Israelului au publicat joi conţinutul a 1.400 de documente, circa 1.000 de fotografii, 850 de înregistrări audio şi video şi peste 250 de stenograme.

Potrivit arhivistului Ruti Abramovitz, sortarea şi procesarea materialelor a durat doi ani şi jumătate. Scopul a fost să fie arătate toate faţetele războiului, „care a afectat toate domeniile vieţii în Israel”, a explicat el, potrivit dpa, prelută de Agerpres.

Printre materialele nou publicate se află documente de la biroul prim-ministrului israelian de atunci, Golda Meir, rapoarte de pe liniile de front şi informaţii despre negocierile post-război.

Pe 6 octombrie 1973, o coaliţie de state arabe, conduse de Egipt şi Siria, a atacat pe neaşteptate Israelul în ziua de Yom Kippur, una din cele mai mari sărbători din calendarul evreiesc.

Războiul a durat 19 zile, iar luptele au avut loc mai ales în Peninsula Sinai şi pe Înălţimile Golan.

Documente israeliene arată că 2.656 de militari israelieni au murit în conflict.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri