Oraşe japoneze înfrăţite cu localităţi din Rusia îşi suspendă colaborarea și anulează toate întâlnirile

Data actualizării: Data publicării:
Vedere din aer a orașului japonez Hiroschima.
Oraşe japoneze înfrăţite cu localităţi din Rusia îşi suspendă colaborarea și anulează toate întâlnirile. Foto: Profimedia

Mai multe oraşe japoneze şi-au suspendat activităţile de schimb cultural şi economic cu localităţile ruseşti înfrăţite, ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia, relatează duminică EFE.

Autoritățile din Hiroshima, care preconizau să sărbătorească 50 de ani de relaţii cu municipiul Volgograd, din sudul Rusiei, au anunțăat că au anulat evenimentul.

„Invazia desfăşurată de Rusia şi mesajele că această ţară ar putea face uz de arme nucleare calcă în picioare sentimentele cetăţenilor din Hiroshima, care a suferit un atac nuclear”, a declarat duminică agenţiei Kyodo un oficial al acestui oraş.

Hiroshima a anunţat la 9 martie că anulează vizita unei delegaţii, în frunte cu primarul urbei nipone, Kazumi Matsui, în oraşul Volgograd, ce urma să aibă loc în septembrie cu prilejul acestei aniversări.

La rândul său, guvernatoarea capitalei Tokyo, Yuriko Koike, a anunţat la 11 martie că acest oraş înfrăţit cu Moscova îşi suspendă imediat toate activităţile intra-culturale.

Osaka, al treilea cel mai mare oraş al arhipelagului nipon, a trimis o scrisoare pe aceeaşi temă oraşului rus cu care este înfrăţit, Sankt Petersburg.

„Invazia de către forţele armate (ruse) este complet inacceptabilă. Cerem retragerea tuturor trupelor cât mai repede posibil pentru a pune capăt acestei situaţii”, subliniază în această scrisoare edila oraşului Osaka, Ichiro Matsui.

La rândul său, oraşul Maizuru din vestul Japoniei, înfrăţit cu localitatea rusă Nakhodka, a comunicat că suspendă toate schimburile, în faţa a ceea ce a considerat drept „o agresiune inacceptabilă”.

O altă localitate niponă, Niigata, înfrăţită cu Vladivostok, a anulat vizita unei delegaţii în Rusia, mai scrie EFE, citată de Agerpres.

În total, 43 de oraşe din Japonia sunt înfrăţite cu localităţi ruse, însă deocamdată niciuna dintre ele nu a anunţat că rupe relaţiile în mod definitiv.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri