Sari la conținut

Organizația Medici fără Frontiere nu va mai efectua salvări de migranți în Mediterana

 

 FOTO: Gulliver/Getty Images

În ultimele opt luni, cele trei nave ale MSF au întreprins 120 de operațiuni pe mare, salvând 20.129 de persoane, se precizează într-un comunicat al organizației. Cel puțin 3.771 de migranți au murit în 2015 în tentativa de traversare a Mediteranei spre continentul european, arată cifrele Organizației Internaționale pentru Migrații (OIM).

„Rămânem absolut convinși de importanța operațiunilor de căutare pentru salvarea de vieți. Noi suntem medici, iar operațiunile de căutare și salvare nu ar trebui să fie munca noastră, a explicat Stefano Argenziano, responsabilul operațiunilor legate de migrații al MSF. Sperăm sincer că resursele europene vor fi suficiente în 2016 și că nu va mai fi nevoie de navele noastre, a adăugat el. 

Organizația afirmă totuși că va rămâne mobilizată pentru cazul în care Uniunea Europeană nu își va îndeplini obligațiile de salvare pe mare. Totodată, MSF cheamă statele europene să se pună de acord asupra unei modalități de a le permite solicitanților de azil să ajungă în Uniunea Europeană în mod legal și securizat, fără a mai cădea în plasa rețelelor de traficanți. 

„Ceea ce va pune capăt acestor decese în Mediterana și în Marea Egee va fi punerea în aplicare a unor practici și politici care să furnizeze canale securizate și legale spre Uniunea Europeană, a subliniat Brice de la Vigne, directorul de operațiuni al MfF.  

Pe aceeași temă