Parlamentul din Sri Lanka organizează un vot pe 20 iulie pentru alegerea unui nou preşedinte

Data publicării:
Protestatarii au intrat în reședința prezidențială din Sri Lanka
Protestatarii au intrat în reședința prezidențială din Sri Lanka. Foto: Profimediia

Parlamentul din Sri Lanka a decis să organizeze un vot pe 20 iulie pentru a alege un înlocuitor pentru preşedintele Gotabaya Rajapaksa, care a promis să demisioneze până miercuri, a declarat preşedintele legislativului.

El a precizat că s-a luat decizia de a convoca parlamentul vineri, 15 iulie.

"Nominalizările pentru funcţia de preşedinte vor fi depuse în parlament pe 19 iulie. Pe 20 iulie parlamentul va vota pentru alegerea unui nou preşedinte", a afirmat Mahinda Yapa Abeywardena într-un comunicat, citatd e Agerpres.

"În timpul întâlnirii liderilor politici de astăzi, s-a convenit că este esenţial să asigurăm că un nou guvern de uniune este instalat, în conformitate cu Constituţia, şi să ducem mai departe serviciile esenţiale", a adăugat el.

Gotabaya Rajapaksa urmează să demisioneze miercuri, după proteste de amploare în întreaga ţară în cursul weekendului, în cadrul căruia palatul prezidenţial a fost invadat de manifestanţi.

Între timp, preşedintele încă în funcţie a fost transferat luni la o bază aeriană din apropierea aeroportului internaţional, alimentând ipoteza că acesta ar intenţiona să fugă în străinătate, relatează AFP.

După ce a fugit din palatul prezidenţial asediat de manifestanţi, Gotabaya Rajapaksa a găsit refugiu în sedii ale Forţelor navale înainte de a fi transportat la baza aeriană de la Katunayake, care se află în acelaşi perimetru ca principalul aeroport al ţării, Bandaranaike, a declarat un înalt responsabil din domeniul apărării.

Biroul Preşedinţiei nu a comunicat luni în privinţa situaţiei şefului statului, dar mai multe media locale au relatat că el se pregăteşte să plece în Dubai.

Manifestanţii care au ocupat sâmbătă Palatul Prezidenţial, la puţin după ce liderul de 73 de ani îl părăsise, au descoperit în clădire 17,85 milioane de rupii (49.000 de euro) în bancnote noi şi i-au predat poliţiei.

"Banii lichizi au fost preluaţi de poliţie şi vor fi prezentaţi astăzi la tribunal", a spus un purtător de cuvânt al poliţiei.

Potrivit unor surse oficiale, o valiză plină cu documente a fost de asemenea găsită în reşedinţa preşedintelui.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri