Video „Praștia cosmică”: o companie din SUA a lansat un proiectil la limita spațiului doar cu ajutorul unei instalații centrifuge

Data actualizării: Data publicării:
ezgif.com-gif-maker
Lansare experimentală a unui proiectil în straturile superioare ale atmosferei cu ajutorul unei instalații centrifuge

O companie din SUA a reușit, în premieră, să lanseze un proiectil la limita spațiului cosmic, cu ajutorul unei instalații centrifuge care pare mai degrabă inspirată dintr-un roman de Jules Verne. Proiectilul a ajuns în straturile superioare ale atmosferei fără ajutorul vreunei rachete, fiind propulsat exclusiv în baza accelerației centrifuge generate de un dispozitiv special, denumit „accelerator suborbital”, informează CNBC.

„Este o metodă radical diferită prin care putem accelera și lansa în spațiu obiecte la viteze hipersonice”, a declarat directorul companiei SpinLaunch, care a efectuat testul.

Testul a fost realizat în 22 octombrie 2021, dar a fost făcut public abia zilele trecute.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Pentru acest zbor suborbital a fost folosită doar 20% din capacitatea acceleratorului. Proiectilul, de aproximativ 3 metri lungime, a fost inițial fixat într-o cameră vidată din interiorul centrifugei, după care, „în câteva milisecunde” a fost accelerat până la o viteză de „mii de kilometri pe oră” și lansat, ca dintr-o praștie, în straturile superioare ale atmsoferei.

Proiectilul a atins o altitudine de „câțiva zeci de mii de metri”, conform reprezentanților companiei americane.

Acceleratorul suborbital folosit pentru experiment are o înălțime de aproximativ 50 de metri. Reprezentanții companiei spun că pentru următoarele teste intenționează să construiască un accelerator de trei ori mai mare, cu ajutorul căruia să poată reuși lansarea obiectelor pe orbita terestră.

În prezent, lansarea diverselor obiecte pe orbită (navete, sateliți etc.) se face cu ajutorul rachetelor. Dezvantajul, în acest caz, este că o mare parte din masa rachetei la decolare o reprezintă chiar combustibilul care trebuie consumat pentru plasarea încărcăturii pe orbită. Acceleratorul SpinLaunch scoate din ecuație „motoarele și combustibilul rachetei” și poate lansa astfel direct pe orbită un obiect cu o masă de circa 200 de kilograme - echivalentul unui satelit de mici dimensiuni.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri