Scafandru mort în operațiunea de salvare a copiilor din Thailanda

Data actualizării: Data publicării:
pestera

A murit unul dintre scafandrii implicaţi în operaţiunile de salvare a celor 12 băieţi blocaţi într-o peşteră din Thailanda. Bărbatul le dusese copiilor o butelie de oxigen.

Pe drumul de întoarcere, spre suprafaţă, a rămas fără aer într-una dintre porţiunile inundate şi s-a înecat. Scafandrul era un fost membru al marinei militare din Thailanda. Bărbatul de 38 de ani montase butelii de oxigen pe o potenţială rută de evacuare, dar nu a mai păstrat suficient gaz pentru drumul de întoarcere. El a leşinat într-o porţiune inundată a galeriei şi colegul care era cu el nu l-a putut salva. Militarul decedat nu mai era în serviciu activ, participa la operaţiuni ca voluntar.

Copiii blocaţi în peşteră de aproape două săptămâni sunt prea slăbiţi pentru a fi scoşi la suprafaţă în acest moment. Este concluzia la care a ajuns doctorul care i-a examinat.

Băieţii şi antrenorul lor nu sunt capabili în acest moment să facă faţă celor 4 kilometri până la ieşirea din peşteră, mai ales că traseul trece prin galerii complet inundate.

Totuşi, salvatorii le dau copiilor lecţii de înot şi scufundări.

După acest incident tragic, marina thailandeză, care coordonează operaţiunile salvare, se gândeşte la planuri alternative pentru a-i scoate pe cei 12 copii şi pe antrenorul lor din peşteră. O variantă este săparea unui puţ de aproape 900 de metri, de la suprafaţă până în grota unde se află copiii. Cel mai probabil, se va renunţa la varianta care presupunea scoaterea captivilor prin galeria lungă de 4 kilometri şi parţial inundată.

Citiți și:  Elon Musk se implică în salvarea copiilor blocați în peștera din Thailanda

Băieţii sunt foarte slăbiţi. Mai mult, doi dintre ei şi antrenorul, în vârstă de 25 de ani, sunt subnutriţi, după ce au stat 9 zile în subteran fără să mânânce, înainte ca primele echipe de salvare să ajungă la ei.

Astăzi este a 13-a zi de când sunt captivi în peşteră.

„În interiorul peşterii este foarte dificil. Atunci când se întorcea, după ce dusese butelii de oxigen, plutonierul Samarn a leşinat. Colegul lui a încercat să-i ofere primul ajutor dar nu a răspuns”, a explicat Arpakorn Yookongkaew – contraamiral al marinei thailandeze.
„Dacă în peşteră este atât de periculos încât un fost scafandru de elită a murit, asta nu înseamnă că este prea periculos pentru copii?” l-au întrebat jurnaliștii.
„Da, da, da, dar încercăm orice ca să găsim cea mai bună cale ca să-i salvăm”, a promis el.

Citiţi şi: Cum a ajuns suspendarea președintelui ultima opțiune a lui Dragnea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri