Scenarii pentru Grecia

Data publicării:
grecia steagUE GettyImages-477632014 06072015-2

Încheierea unui acord cu creditorii internaţionali pare cea mai uşoară ieşire din criză pentru greci. Paşii sunt simpli - dacă negocierile decurg bine, între Atena şi creditori se încheie un acord intermediar. Acest lucru înseamnă că Banca Centrală Europeană continuă să alimenteze băncile greceşti, lucru ce va permite ţării să rămână în Zona Euro.

Totul se complică, însă, când vine vorba de un eşec în negocierile dintre cele două tabere. Există două soluţii: în primul caz, oficialii europeni adoptă o atitudine rezervată, iar economia elenă se deteriorează văzând cu ochii. Pus în faţa acestei situaţii, guvernul de la Atena trebuie să decidă dacă îşi schimbă poziţia şi se întoarce la masa negocierilor sau, dimpotrivă, îşi menţine poziţia. Lucru ce va duce, într-un final la ieşirea din Zona Euro.

În cel de-al doilea caz, Banca Centrală Europeană suspendă ajutorul de urgenţă acordat băncilor greceşti. Lucrurile se precipită, iar instituţiile financiare intră în insolvenţă. În continuare, autorităţile introduc o monedă paralelă, iar în scurt timp renunţă la euro. Este ultimul pas înainte de scenariul de care se teme toată lumea - ieşirea statului elen din Zona Euro.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri