Video Un grup de mineri din Serbia a dat, din greșeală, peste o navă romană. Minerii lucrau cu un excavator la mina Drmno

Data publicării:
scheletul unei nave romane descoperite de câțiva mineri în Serbia
Este posibil ca nava să fi fost construită încă din secolul al III-lea sau al IV-lea d.Hr., când Viminacium era capitala provinciei romane Moesia Superior şi avea un port în apropierea unui braţ al fluviului Dunărea, potrivit arheologului principal Miomir Korac. Sursa foto: captură video YouTube

Minerii din Serbia au făcut o descoperire importantă, fără să vrea. Câțiva mineri lucrau cu un excavator la mina Drmno, într-o vastă carieră de cărbune, când au dat peste o bucată de lemn. Apoi, arheologii au îndepărtat cu grijă nisipul şi pământul de pe lemnul găsit și au descoperit că este o navă romană, potrivit Reuters, citat de News.ro.

Arheologii chemați de mineri se aflau la situl unei foste aşezări romane din apropiere, cunoscută sub numele de Viminacium. Aceștia au dezgropat și au încercat să păstreze intact scheletul navei, aceasta fiind a doua descoperire de acest tip în zonă, din 2020 încoace.

Vasul făcea probabil parte dintr-o flotă care deservea oraşul roman ce se afla aici, întins şi foarte dezvoltat, cu 45.000 de locuitori, și care avea un hipodrom, fortificaţii, un forum, un palat, temple, amfiteatru, apeducte, băi şi ateliere.

Este posibil ca nava să fi fost construită încă din secolul al III-lea sau al IV-lea d.Hr., când Viminacium era capitala provinciei romane Moesia Superior şi avea un port în apropierea unui braţ al Dunării, potrivit arheologului principal Miomir Korac.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Putem presupune că această navă este romană, dar nu suntem siguri de vechimea ei exactă”, a declarat el pentru Reuters.

Pentru ca lemnul să nu putrezească în soarele fierbinte al verii, Korac a precizat că acesta a fost mai întâi stropit cu apă şi depozitat sub un cort.

Potrivit arheologilor, cele două nave şi trei canoe, care au fost descoperite până acum în regiune, fie s-au scufundat, fie au fost abandonate pe malul râului.

Mii de artefacte descoperite în Viminacium, în apropiere de oraşul Kostolac, la 70 de kilometri est de Belgrad, vor fi expuse alături de cea mai recentă descoperire făcută de mineri.

Ar fi dificil de mutat corpul navei de 13 metri recent descoperită fără a o sparge, potrivit lui Mladen Jovicic, membru al echipei de specialişti.

„Prietenii noştri ingineri vor pregăti o structură specială care va fi ridicată de o macara şi... va urma întregul proces de conservare treptat”, a declarat el.

Viminacium a fost subiectul unor săpături încă din 1882, dar, potrivit arheologilor, doar 5% din sit, care este mai mare decât Central Park din New York şi remarcabil prin faptul că nu este îngropat sub o metropolă modernă, a fost explorat în profunzime.

Până acum, aici au mai fost găsite țigle de aur, sculpturi din jad, mozaicuri şi fresce, artefacte şi oasele a trei mamuţi.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri