Unul din cele mai cunoscute mistere din lume se află chiar în sediul CIA. De 30 de ani, nimeni nu a reușit să-l descifreze

Data actualizării: Data publicării:
kryptos captura cnn
Sursa: Captură CNN

O sculptură care conține un cod secret se află în sediul CIA. Timp de peste 30 de ani, nimeni nu a reușit să spargă acest cod, relatează CNN.

La sfârșitul anilor 1980, artistul Jim Sanborn a fost angajat să creeze o sculptură care să fie expusă la sediul CIA din Langley, Virginia. Știind că unii dintre cei mai buni agenți de informații din lume o vor vedea în fiecare zi, Sanborn a introdus un cod secret în piesa botezată Kryptos. Se aștepta ca cineva să spargă codul în câteva săptămâni.

Dar nimeni nu a făcut-o, astfel că, și astăzi, Kryptos rămâne unul dintre cele mai faimoase mistere nerezolvate din lume.

„Nu credeam că va rezista atât de mult - 30 de ani - fără a fi descifrat”, spune acum Sanborn.

Textul care acoperă sculptura nu pare să spună nimic, dar Kryptos conține patru mesaje codificate distincte, care formează împreună o ghicitoare, potrivit lui Sanborn.

Sanborn nu avea experiență în criptografie înainte de a crea Kryptos și spune că nu era foarte bun nici la matematică.

„Așa ca a trebuit să apelez la cineva. Să fie sovieticii? Să fie Mossad? Să fie o agenție de informații? Am renunțat la toți, probabil că nu s-ar fi terminat bine”, a povestit sculptorul.

În final, artistul a fost îndrumat către Edward Scheidt, expert în criptografie și fost președinte al Centrului criptografic al CIA.

„Ne-am întâlnit mai mult sau mai puțin în secret, iar el m-a educat pe tema codurilor, sistemelor de codificare contemporane - cel puțin contemporane în ’88 ”, spune Sanborn.

Folosind ceea ce a învățat de la Scheidt, Sanborn a compus mesaje text codificate și le-a încorporat în Kryptos.

„Am vrut să fie descoperite ca niște straturi de ceapă”, spune el.

Sunt oameni care încearcă să facă acest lucru de 20 de ani și există chiar întâlniri anuale ale criptologilor amatori care încearcă să spargă codul lui Sanborn.

Trei dintre mesajele codificate au fost descifrate de-a lungul anilor de către membrii NSA, CIA și de către publicul larg.

Dar asta nu înseamnă că a fost dezvăluit misterul.

Primul mesaj este: „Între umbra subtilă și absența luminii se află nuanța iqluzei”.

„Iqluzie” nu este o greșeală. Sanborn a scris greșit în mod intenționat cuvântul „iluzie”. A fost modul lui de a alunga oamenii.

Al doilea mesaj, care conține, de asemenea, o un cuvânt scris greșit, include coordonatele latitudinii și longitudinii CIA, sugerează că ceva este îngropat acolo și face referințe la „WW”.

Inițialele sunt o aluzie la William Webster, care era șeful CIA în 1990, când a fost instalat Kryptos.

Al treilea mesaj citează din scrierile arheologului Howard Carter despre deschiderea ușii către mormântul regelui Tutankhamon.

Dar ce înseamnă toate acestea? Rămâne un mister. Vom fi cu un pas mai aproape când cineva va sparge în sfârșit codul din spatele celui de-al patrulea mesaj.

Editor web: Monica Bonea

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri